ua en ru

Google загрожує штраф до 3,8 млрд дол за порушення антимонопольного законодавства ЄС

Google загрожує рекордний штраф - до 3,8 млрд дол., якщо компанія не змінить систему пошуку в Інтернеті, повідомляє "РБК daily". Єврокомісія направила американському технологічному гіганту лист з вимогою усунути порушення, в результаті яких перевага на шкоду конкурентам отримують власні продукти компанії.

Брюссель вимагає від Google змінити систему онлайн-пошуку, підвівши попередні підсумки розпочатого в листопаді 2010 р. розслідування. Його ініціювали кілька невеликих пошуковиків, але з тих пір схожі скарги висунули півтора десятка компаній, включаючи Microsoft, Expedia і TripAdvisor. На думку чиновників, корпорація дає преференції власним продуктам, занижуючи рейтинги конкурентів, копіює контент з інших сайтів і розміщує його на власних сервісах, а також заважає рекламодавцям у проведенні кампаній на конкуруючих порталах. "Ми надали Google можливість усунути порушення протягом декількох тижнів", - сказав глава антимонопольного відомства Єврокомісії Хоакін Алмунія. Якщо Google відмовиться від співпраці, то Брюссель висуне офіційне звинувачення в порушенні антимонопольного законодавства ЄС і вимагатиме штраф 10% річної виручки компанії (у минулому році вона склала 37,9 млрд дол.). Попередній рекорд за порушення антимонопольного законодавства ЄС (завищували ціни на ліцензоване програмне забезпечення та відмовлялися представляти технічну інформацію конкурентам) належить Microsoft. Судові тяжби між компанією і Єврокомісією тривали десять років, і в результаті Microsoft довелося виплатити понад 2 млрд дол.

Представник Google Елістер Верней заявив, що компанія не згодна з висновками Єврокомісії, однак "готова до обговорення проблеми". Він також нагадав, що з тих пір, як було розпочато розслідування, конкуренція в Мережі різко зросла і навіть Google доводиться нелегко.

Єврокомісія і раніше виступала за позасудові розгляду, однак найчастіше переговори не розголошувалися. "Це дуже незвичайна форма публічного примусу компанії піти на поступки. А увагу ЗМІ лише посилить тиск на Google, яка поквапиться вирішити справу полюбовно", - цитує The New York Times експерта Тілбургской школи економіки та менеджменту Пола Лугарда.

Експерти в цілому вітають спроби Брюсселя натиснути на корпорацію, яка домінує на європейському ринку інтернет-пошуку (обробляє 79,3% пошукових запитів регіону, за даними comScore).
"Це тільки перший хід Єврокомісії. Google буде складно задовольнити її вимоги, не внісши низку фундаментальних змін в свій бізнес", - сказав The Wall Street Journal партнер юридичного ¬ ської компанії Edwards Wildman Palmer.

Деякі аналітики, проте, вважають, що Єврокомісія безнадійно запізнюється у своїх вимогах і Google відбудеться лише мінімальними змінами, як уже було в липні 2011 року. Тоді пошуковик видалив відгуки з свого сервісу Places, які були скопійовані з сайтів на зразок TripAdvisor, Yelp і Citysearch. "Google оновлює алгоритми так часто, що будь-яка пропозиція від комісії, яке спрямоване на регулювання пошукових алгоритмів, вже буде неефективним і нездійсненним", - вважає професор права Бостонського університету Кейт Нілтон.

Нагадаємо, вчора, 22 травня, Google завершила операцію по покупці виробника мобільної електроніки Motorola Mobility. За умовами угоди Google придбав Motorola Mobility за 12,5 млрд дол., виплативши акціонерам компанії по 40 дол. за кожен цінний папір Motorola Mobility, яким вони володіють.