ua en ru

Гонтарєва: ситуація на валютному ринку більш-менш стабільна

Гонтарєва: ситуація на валютному ринку більш-менш стабільна Фото: Валерія Гонтарєва

За словами голови НБУ, валюти всіх країн світу зараз девальвуть по відношенню до долара

Голова Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарєва зазначила, що ситуація на валютному ринку країни зараз більш-менш стабільна, і в останні кілька днів Нацбанк не виходив з інтервенціями на міжбанківський валютний ринок, так як він і так перебуває у балансі. Про це глава Нацбанку повідомила сьогодні в ході прес-конференції.

За її словами, на валютний ринок країни впливають як одномоментні фактори, так і фундаментальні. До одномоментним глава регулятора віднесла коливання валюти внаслідок дисбалансу у пропозиції та попиті, пов'язаного з тривалими новорічними святами. Крім того, до цієї категорії факторів відноситься те, що 16 і 18 січня робочі дні в Україні не збігалися з робочими днями в США.

Щоб нівелювати ці дисбаланси, НБУ виходив з інтервенціями на міжбанківський ринок. Таких інтервенцій за січень було проведено 5 на суму 118 млн доларів.

До фундаментальних факторів, за її словами, відносяться погіршення зовнішньої кон'юнктури, зниження цін на світових сировинних ринках, закриття Росії для українських експортерів, а також девальвація валют країн - торговельних партнерів України.

"Додатковим фактором є те, що зараз валюти всіх країн світу девальвують по відношенню до долара США. Ця девальвація особливо спостерігається в країнах - експортерах сировини, до яких відносяться країни СНД. Наша валюта не може не реагувати на те, що відбувається в світі", - зазначила Валерія Гонтарєва і доповнила, що ці ризики можуть бути частково нівельовані іншими факторами. Зокрема - надходженням офіційного фінансування в країну, а також низькими цінами на енергоносії.

Гонтарєва: "Я заздрю Україні, що вона знаходиться під парасолькою допомоги міжнародних організацій. Наші партнери з країн СНД не знаходяться під такою парасолькою".

Також глава НБУ зазначила, що готівковий валютний курс завжди трохи вище, ніж міжбанківський. Крім вже вказаних факторів, що на нього впливають ще три: настрої населення, сезонні чинники, надмірна ліквідність (яка може бути пов'язана із соціальними виплатами).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що НБУ переглянув прогноз економічної активності в 2016 році. Згідно очікуванням, зростання реального ВВП складе 1,1%.