ua en ru

"Голос" зареєстрував законопроект про підтримку бізнесу на період локдауну

"Голос" зареєстрував законопроект про підтримку бізнесу на період локдауну Фото: Кіра Рудик наголошує, що зараз критично важливо підтримати підприємців (goloszmin.org)
Автор: РБК-Украина

Партія "Голос" зареєструвала законопроект №5346, який передбачає підтримку бізнесу на час локдауну. Зокрема мораторій на податкові й планові неподаткові перевірки та звільнення від сплати ЄСВ всіх підприємств, які змушені закритися на час карантину.

За її словами, законопроект "Голосу" передбачає:

  • звільнення від сплати ЄСВ для всіх підприємств, які змушені закритися на час карантин, зокрема звільнити від сплати ЄСВ за найманих працівників;
  • введення мораторію на всі планові неподаткові перевірки і збереження мораторію на податкові перевірки, який у багатьох містах зараз ігнорують через спробу скасувати його постановою уряду;
  • надання права місцевій владі за потреби зменшувати ставки місцевих податків і зборів. Це допоможе підтримати локальний бізнес, якщо в місцевому бюджеті є на це ресурси;
  • розширення можливості отримати обіцяні 8 тисяч гривень виплати від держави, якщо діяльність підприємства підпадає під визначений перелік не лише за основним КВЕДом, але й за першими п'ятьма.

"Третій за рік локдаун ставить під загрозу запас міцності як українських підприємств, так і працівників. Єдина запланована допомога від влади на сьогодні - разова виплата 8 тисяч гривень. Але закон тільки має набути чинності. Цього недостатньо! Тому ми запропонували реальні механізми підтримки підприємців та виклали їх у нашому законопроекті", - заявила Рудик.

Водночас партія також вимагає скликати позачергове засідання Верховної ради, щоб ухвалити цей законопроєкт та інші рішення, необхідні для захисту підприємців і працівників, захисту країни від агресії РФ та захисту громадян від коронавірусу.

"Верховна рада не вперше виконуватиме "домашню роботу" уряду з екстреної допомоги у кризу. Ми закликаємо парламент об’єднатися та знайти вихід зі створеної урядом кризи. Зараз критично важливо підтримати підприємців та зберегти робочі місця. І Верховна рада повинна це зробити", - резюмувала лідер "Голосу".