ua en ru

Goldman Sachs перенесе виплату бонусів своїм співробітникам

Goldman Sachs розглядає можливість виплати своїм працівникам відкладених бонусів за 2009-2011 рр. в квітні 2013 р., повідомила The Financial Times (FT). З 6 квітня максимальна ставка прибуткового податку в країні знизиться з 50 до 45%. Співробітник банку, який отримує бонус в 100 тис. фунтів при окладі в 150 тис. фунтів, завдяки перенесенню терміну виплат зможе заощадити на податках 5 тис. фунтів. При цьому мова не йде про преміальні за 2012 р., які, за оцінками аналітиків, можуть скласти 13,3-13,8 млрд дол. в масштабах всієї компанії проти 12,2 млрд дол в 2011 р., пише РБК Daily.

Прибутковий податок у 2010 р. збільшило ще минуле, лейбористський уряд. Однак у березні минулого року міністр фінансів Великобританії Джордж Осборн оголосив, що ставка збору з громадян з високим рівнем доходу буде знижена, так як вона привела до відходу від оподаткування та зниження надходжень до британський бюджет. За даними Бюджетного управління Великобританії, в 2010 р. перенос компаніями термінів виплат винагороди співробітникам заощадив громадянам і, відповідно, позбавив казну 16 млрд фунтів. "Жоден міністр фінансів не може виправдати податкову ставку, яка шкодить економіці і не дає бюджету практично нічого", - заявив Осборн.

За даними FT, можливість перенесення виплат преміальних розглядали не менше десяти найбільших банків лондонського Сіті. Однак вони порахували, що цей крок може нашкодити їх репутації у світлі численних скандалів, викликаних прагненням міжнародних компаній усіляко мінімізувати суми, що сплачуються в британський бюджет. Так, Starbucks за 15 років заплатила всього 8,6 млн фунтів податків, причому в останні три роки не платила їх зовсім.

Google же за рахунок легальних схем мінімізації податків за минулий рік заплатила 6 млн фунтів при продажах в країні в 2,6 млрд дол. У результаті крім Goldman Sachs виплату бонусів на квітень можуть перенести тільки невеликі інвестбанки, а також Credit Suisse. Однак там відкинули всякий зв'язок зі зниженням податкових ставок і підкреслили, що співробітники отримували преміальні в цей же час і в два попередні роки.

Читайте також: Goldman Sachs купує акції японських експортерів