ua en ru

Goldman Sachs знайшов спосіб інвестувати в private equity до 100% від капіталу першого рівня

Американські банки в спішному порядку готуються до введення так званого правила Волкера (покликане заборонити банкам здійснювати деякі спекулятивні угоди). Однак поки Bank of America і Citigroup ліквідують власні інвестиції в private equity, Goldman Sachs розробляє стратегію, яка допоможе обійти законодавство.

Правило Волкера повинно було вступити в силу ще влітку минулого року, але регулятори загрузли в узгодженні підсумкової версії документа - у його підготовці беруть участь практично всі наглядові структури фінансового сектора США. Коли закон набуде чинності, банківським структурам дозволять інвестувати в private equity не більше 3% від свого капіталу першого рівня або не більше 3% від усіх залучених в подібні фонди коштів.

Для одного з найбільших інвестиційних банків планети, Goldman Sachs, поточний показник вкладень в private equity становить 19% від капіталу першого рівня. Не бажаючи відмовлятися від високоприбуткового бізнесу, фахівці Goldman вже знайшли спосіб уникнути обмежень. Зробити це можна за рахунок видозміни механізмів залучення та інвестування коштів. Для цього банку необхідно створити private-equity-фонд з мінімальним власною участю в капіталі (до 3%) та окремий підрозділ, що займається торговим банкінгом (merchant banking). Потім всі операції з викупу компаній банк зможе самостійно здійснювати через цю дочірню структуру із залученням private-equity-фонду як співінвестора. Подібна практика також дозволяє утримати клієнтів, зберігши "шкуру в грі", - своїми великими інвестиціями через дочірній підрозділ банк зможе доводити інвесторам безпеку і вигідність операції. У минулі часи банк вкладав в подібні інвестиційні структури до 37% власних коштів.

Більш того, така схема дозволяє компанії й зовсім уникнути участі сторонніх інвесторів, як це робить банк Wells Fargo у випадку з власним фондом Norwest Equity Partners. Виходить, що замість обумовлених правилом Волкера 3% коштів банк може інвестувати в private-equity-угоди всі 100%. Така можливість вже викликала критику ряду експертів, які вважають, що прийдешні законодавчі обмеження можуть спонукати банки на куди більш екстремальні і ризиковані вкладення, ніж ті, що перераховані в самому правилі Волкера.

Тим не менше більшість аналітиків все ж схильні вважати, що затримка в підготовці підсумкової версії документа робиться неспроста і дозволить владі максимально скоротити наявність юридичних лазівок. "Навіть якщо якісь нюанси в правилі Волкера будуть упущені, у ФРС вистачить повноважень та інструментів для того, щоб на корені присікти ризиковану діяльність банків незалежно від того, чи знаходиться вона в рамках існуючого правового поля", - пояснив аналітик EIU Стівен Леслі. Зробити це, зокрема, можна за рахунок поширення правила Волкера на торговий банкінг та емісію боргових зобов'язань через спеціальні кредитні фонди.

Читайте також: Goldman Sachs в 2012 р. розподілив між топ-менеджерами власні акції на 100 млн дол