ua en ru

Річниця розстрілу Майдану: Україна вшановує пам'ять Небесної сотні

Річниця розстрілу Майдану: Україна вшановує пам'ять Небесної сотні Фото: річниця розстрілу Майдану

Річницю розстрілу Майдану почали відзначати в Україні

Річниця розстрілу Майдану є для України нагадуванням про одну з найтрагічніших подій сучасної історії країни. З 18 по 20 лютого на столичному Майдані Незалежності заплановано проведення низки пам'ятних заходів, приурочених до цієї дати. Громадські, політичні організації і вище керівництво країни заявили про наміри вшанувати пам'ять загиблих на Майдані. Детальніше - в матеріалі РБК-Україна.

20 лютого

Річниця розстрілу Майдану: в центрі Києва проходить пам'ятна акція

В рамках заходів, приурочених до третьої річниці розстрілу Майдану, на столичному Хрещатику продовжують шанувати пам'ять загиблих Небесної сотні.

У центрі Києва біля меморіалу Небесної сотні проходить молебень в пам'ять про загиблих активістів Революції гідності. Біля меморіалу зібралися близько 50 осіб, які приносять квіти. Також люди збираються на Майдані Незалежності.

altaltaltaltalt

Фото: пам'ятна акція на Майдані

Порошенко вшанував пам'ять героїв Небесної сотні

Прес-служба президента опублікувала звернення Петра Порошенка з нагоди Дня героїв Небесної сотні.

"Доленосні події, які сталися три роки тому в самому серці України, сколихнули весь світ. Перемога Революції гідності зірвала давно виплекані плани Москви щодо упокорення України, поступового перетворення її в підімперську колонію і подальшої експансії", - заявив глава держави.

За словами Порошенка, самовідданість і жертовність "лицарів Майдану" пробудила патріотичний дух народу і показала, що існують цінності дорожче власного життя.

"Завдяки героїчному вчинку цих людей ми живемо вже в іншій державі, повністю усвідомлюємо себе великим, гордим народом. Герої не вмирають!" - резюмував президент.

Вшанування Небесної сотні: поліція продовжує застосовувати посилені заходи безпеки

На столичному Майдані Незалежності і прилеглих вулицях сьогодні, 20 лютого, триває посилене чергування співробітників Національної поліції і Нацгвардії. На даний момент, вшанування пам'яті річниці розстрілу Майдану проходить під контролем понад 6 тисяч правоохоронців.

"Для належного забезпечення правопорядку і недопущення будь-яких правопорушень працівники органів внутрішніх справ перевіряють учасників акцій на металодетекторах та ручними металошукачами", - повідомляє прес-служба ГУ НП Києва.

Відзначається. що посилені наряди поліції патрулюють на Майдані Незалежності та в урядовому кварталі міста.

Правоохоронці закликають учасників заходів не порушувати громадський порядок і всіляко сприяти поліцейським у забезпеченні безпеки громадян.

altaltalt

Фото: патрулі на вшануванні річниці розстрілу Майдану

У центрі Києва затримали кілька людей з небезпечними предметами

Посилені заходи безпеки в центрі Києва принесли плоди - правоохоронці затримали чоловіка, який намагався пронести до місця масових акцій гранату. Радник глави МВС Зорян Шкіряк заявив про підготовку теракту.

Пізніше поліція вилучила у двох чоловіків на Хрещатику холодну зброю, а саме - мисливський та штик-ножі. В даному випадку обійшлося без гучних заяв чиновників/політиків.

19 лютого

Порядок у центрі столиці забезпечують 6,5 тисяч правоохоронців

Заходи на честь траурної дати - річниці розстрілу Майдану - тривають. У центрі Києва за порядком стежать 6,5 тисяч правоохоронців. Також поліція закликає громадян не порушувати громадський порядок.

"Сьогодні тривають масові заходи, присвячені вшануванню пам'яті загиблих Героїв Небесної Сотні. Щоб не допустити будь-яких провокацій чи конфліктних ситуацій, посилено патрулюють наряди на Майдані Незалежності, Хрещатику і Європейській площі. Правоохоронці негайно реагуватимуть на всі правопорушення та вживати заходів щодо їх припинення", - йдеться в повідомленні прес-служби поліції Києва.

Пізніше в поліції заявили про відсутність правопорушень на акціях пам'яті. Однак ближче до вечора вони були зафіксовані при спробі прихильників блокади Донбасу розбити табір біля будівлі Адміністрації президента.

18 лютого

У Києві розпочався марш в честь Героїв Небесної Сотні

Сьогодні, 18 лютого, в Києві почалися пам'ятні заходи на честь пам'яті Героїв Небесної Сотні. Близько 200 осіб зібралися на Хрещатику, щоб пройти маршем до місця найбільш масових розстрілів - Алеї Небесної Сотні.

У центрі столиці в цілях безпеки встановлені рамки-металошукачі, чергує швидка, а за порядком стежать правоохоронці.

Також у центрі Києва на кількох вулицях перекрито рух.

altaltalt

Фото: у центрі столиці почалися пам'ятні заходи

Жертв розстрілу на Майдані шанують і в соцмережах

У річницю розстрілу Майдану згадують загиблих не тільки на вулицях, але і в соцмережах. Українці діляться один з одним спогадами, публікують фотографії і відео того, що відбувалося в Києві та інших містах країни взимку 2013-2014.

Річниця розстрілу Майдану: офіційні заходи

Першим прийшов на столичний Майдан ще 16 лютого президент України Петро Порошенко. Настільки раннє поява глави держави, на два дні раніше запланованих заходів, пов'язане з його від'їздом в Мюнхен на конференцію з безпеки. Порошенко поклав квіти на місці загибелі учасників Революції, виступив з промовою, в якій анонсував спорудження меморіалу Небесної сотні, а також пообіцяв особисто взяти участь у спонсоруванні його будівництва.

Кабінет міністрів України опублікував анонс заходів, приурочених до річниці розстрілу Майдану. З 18 по 21 лютого в Українському домі заплановано проведення виставок, концертів і презентацій книг про революції гідності. Також фотовиставка "Відважні, наші герої" пройде в столичному ТРЦ "Глобус".

На самому місці розстрілів - Алеї Героїв Небесної сотні 20 лютого пройде акція "Запали вогонь пам'яті" - вздовж алеї запалять лампадки.

Також на Майдані планується проведення заходів громадськими та політичними організаціями. Зокрема, "Самооборона Майдану" разом з іншими організаціями проведе пам'ятна хода 18 лютого о 10:00 від Українського дому до Алеї Небесної сотні з подальшим покладанням квітів та молебнем. До полудня очікується "Народне віче". Також "Самооборона" покладе квіти на місцях розстрілів і 20 лютого.

З 18 по 20 лютого на Майдані також пройде триденна "Леписткове хода", учасники якого мають намір засипати місця загибелі активістів Евромайдана пелюстками троянд.

Варто остерігатися провокацій на Майдані

Втім, не всі збираються приходити на Майдан з квітами. СБУ днями заявила про те, що Росія готує як мінімум три сценарії з застосуванням насильства під час пам'ятних заходів. Всього спецслужба побоюється 8 ймовірних насильницьких акцій в центрі Києва.

В соцмережах останні дні активно поширюється інформація про те, що праворадикальний рух "Наждак" має намір провести акцію протесту на столичному Майдані вранці 20 лютого. На сторінці "Наждаку" у Facebook опубліковано заклик приносити з собою зареєстровану зброю, ставити намети на Майдані, і зробити хід на Банкову до будівлі Адміністрації президента з вимогою перевиборів до парламенту та імпічменту Порошенка. Новина про це вже активно публікують у себе російські і проросійські ЗМІ.

На 22 лютого про плани провести "Марш національної гідності" на Майдані заявило ВО "Свобода" разом з організаціями "Правий сектор" і "Національний корпус".

з Огляду на це, на Майдані будуть вжиті посилені заходи безпеки. У зв'язку з проведенням заходів столична влада перекриють Хрещатик і прилеглі вулиці з 18 по 22 лютого. Столичні правоохоронці в сою чергу заявляють, що безпека під час заходів будуть забезпечувати 6 тисяч бійців Національної гвардії. Повідомляється також, що на Майдані поставлять рамки металодетекторів.