ua en ru

Річниця 2 травня в Одесі: Україна згадує трагедію

Річниця 2 травня в Одесі: Україна згадує трагедію Фото: трагедія в Одесі

Річниця трагедії в Одесі згадується в Україні

Річниця трагедії в Одесі згадується в Україні сьогодні, 2 травня. Детальніше про події сьогоднішнього дня - в матеріалі РБК-Україна.

Річниця трагедії в Одесі: Росія готувала провокації

До річниці трагедії в Одесі російські спецслужби готували провокації в місті. Про це повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України. Зазначається також про підготовку провокацій на 9 травня.

"За наявною інформацією, спеціальні служби РФ готують проведення провокаційних заходів антиукраїнської спрямованості на території Одеської області під приводом відзначення річниці пам'яті жертв подій в Одесі у 2014 році (2 травня) і Дня перемоги (9 травня)", - йдеться в повідомленні.

Згідно з даними розвідки, в Одесі запланована провокація сутичок між протестувальниками та патріотично налаштованими активістами, а також співробітниками правоохоронних органів.

"Події в проросійських ЗМІ будуть висвітлюватися як загострення міжнаціонального конфлікту на півдні України", - зазначили у відомстві.

На річницю трагедії в Одесі буде спокійно, - Геращенко

Річниця трагедії в Одесі пройде спокійно і без провокацій. про це заявив народний депутат України, радник міністра внутрішніх справ, Антон Геращенко.

За його словами, всі провокації і спроби дестабілізації ситуації в місті "припинені в зародку" співробітниками Служби безпеки України (СБУ) та Національної поліції.

"В Одесі все буде тихо і спокійно. І всі спроби дестабілізувати ситуацію в Одесі, вони припинені вже до їхнього початку. Завдяки тому, що нарешті-то Служба безпеки України і поліція у цій частині почали працювати добре. У нас досить інформації про всіх спробах організації таких акцій і вони припинені в зародку", - сказав Геращенко.

Він сказав про провал "великого плану", який Російська Федерація готувала на 2 травня, у тому числі з використанням силових протистоянь.

"Планувалася організація найму за гроші кількох сотень молодих людей, які повинні були проводити хуліганські акції, які потім би освячувалися "стримерами" і показувалися на російських телеканалах, що Одеса все одно бунтує. До 2 травня, той, хто прийде і буде влаштовувати хуліганські акції в Одесі по дестабілізації ситуації, отримає дуже жорсткий законний відсіч", - пояснив нардеп.

Трагедія в Одесі: що відбулося 2 травня 2014 року

Трагедія в Одесі сталася 2 травня 2014 року в міському Будинку профспілок. Нагадаємо, тоді між проукраїнськими і проросійськими активістами відбулися сутички на площі Куликове поле із застосуванням коктейлів Молотова, бруківки і зброї.

Близько 18:30 години учасники сутичрк спалили наметове містечко проросійських активістів на площі Куликове поле. Антимайданівці сховалися в Будинку профспілок. Будівлю почали закидати коктейлями Молотова, і підпалили двері центрального входу, звідки вогонь поширився в хол першого поверху і вгору по поверхах будівлі.

Внаслідок трагедії загинули 48 осіб, в лікарні Одеси звернулися 226 осіб. Серед постраждалих було госпіталізовано 88 осіб.