ua en ru

Річний тариф на газ з 1 травня. Які ціни пропонують постачальники (оновлюється)

Річний тариф на газ з 1 травня. Які ціни пропонують постачальники (оновлюється) Фото: українців переведуть на річні тарифи на газ (Віталій Носач/РБК-Україна)
Автор: РБК-Украина

З 1 травня 2021 року всіх українських споживачів переведуть на річні тарифи на газ. Найближчим часом усі газопостачальні компанії мають оприлюднити свої річні тарифи.

РБК-Україна стежить за ціновими пропозиціями, які публікують постачальники.

Ціна на газ до 30 квітня 2022 року становитиме 7,96 гривні за метр кубічний (оновлено на 22:55)

Увечері 25 квітня "Нафтогаз України" опублікував ціну на газ до 30 квітня 2022 року. Вона складе 7,96 гривні за метр кубічний. Минулого місяця ціна газу була нижче - 6,99 гривні за метр кубічний. У прес-службі компанії пояснили підвищення ціни зростанням вартості блакитного палива на європейських ринках і низькими запасами в сховищах Європи.

"Основними факторами підвищення цін на газ в Україні є зростання ціни на природний газ в Європі - на травень вартість природного газу на європейських хабах досягла майже 9 грн / куб. м в еквіваленті. Зростання цін є наслідком декількох чинників: по-перше, підвищеного попиту на ресурс за низькою середньомісячної температури - нинішній квітень був в середньому на 3 градуси холодніше кліматичної норми; по-друге, низькими запасами газу (за станом на 22 квітня 2021 підземні сховища Європи заповнені лише на 29% в порівнянні з 2020 роком, це вдвічі менше) по-третє, зростання цін на емісію СО2 в Європі ", - йдеться в прес- релізі компанії.

Які річні тарифи пропонують постачальники (оновлено на 13:30)

ТОВ "Торгова електрична компанія" - 10,8 гривні за кубометр з ПДВ (без транспортування).

ТОВ "Чернівецька обласна енергопостачальна компанія" - 13,5 гривні за кубометр з ПДВ (з транспортуванням).

Дочірнє підприємство "Евода Трейд" КП "Луцькводоканал" - 9,85 гривні за кубометр з ПДВ (про транспортування даних немає).

ТОВ "ЙЕ Енергія" - 7,99 гривні за кубометр. Тариф встановили 16 компаній, які працюють під загальним брендом "Твій Газзбут". Це "Вінниця Газзбут", "Волинь Газзбут", "Дніпропетровськ Газзбут", "Закарпат Газзбут", "Запорож Газзбут", "Івано-Франківськ Газзбут", "Житомир Газзбут", "Кіевобл Газзбут", "Львів Газзбут", "Миколаїв Газзбут", "Рівне Газзбут", "Суми Газзбут", "Харків Газзбут", "Хмельницьк Газзбут", "Чернівці Газзбут", "Чернігів Газзбут".

ТОВ "Маргаз" - 12,58 гривні за кубометр.

ТОВ "Азовгаз" - 12,9 гривні за кубометр.

ТОВ "Житомирська обласна енергопостачальна компанія" - 13,5 гривні за кубометр.

Дочірнє підприємство "Шепетівкагаз" ПАТ "Шепетівкагаз" - 10,2 гривні за кубометр.

Річний тариф на газ з 1 травня. Які ціни пропонують постачальники (оновлюється)

Фото: річні тарифи на газ (gazpravda.com.ua)

Як платити за газ з 1 травня

Річний тариф на газ діятиме до 30 квітня 2022 року. Споживача автоматично переведуть на тариф діючого постачальника. Новий контракт укладається тільки при переході до іншого постачальника.

Оплата буде як і раніше, тобто кожен місяць за попередній до 25 числа. Тарифи на розподіл (окрема платіжка) поки залишаються колишніми - максимум 1,79 гривень за кубометр.

Чи буде ціна зростати протягом року

Ціна фіксована і не буде підвищуватися протягом року. Постачальнику дозволено змінювати ціну тільки в бік зниження.

Як змінити постачальника

Будь-який побутовий споживач газу має право змінити постачальника, уклавши договір з новим. Зараз компанії борються за нових клієнтів, так що найчастіше все можна швидко зробити онлайн або за телефоном. Зі старим контрактом буде розбиратися вже новий постачальник.

Що буде з субсидіями

Для одержувачів субсидій і пільг нічого не змінюється. Субсидію видатимуть "живими грошима", але треба не забути заплатити за газ до 25 числа.

Можна відмовитися від річного тарифу?

Можна обрати будь-який тариф і повідомити про це постачальнику. Наприклад, якщо ринкова ціна нижча, ніж у річному тарифі.

Постачальники будуть пропонувати й інші продукти на свій розсуд: місячний, квартальний, на опалювальний сезон, з передоплатою і так далі.