ua en ru

Рік тому в Криму пройшов псевдореферендум про приєднання до Росії

Рік тому в Криму пройшов псевдореферендум про приєднання до Росії

Рік тому, 16 березня 2014 р., в Автономній Республіці Крим і м. Севастополі пройшов так званий референдум щодо статусу регіону і приєднання до Російської Федерації нового суб'єкта. За твердженням організаторів референдуму, тоді за приєднання Криму до Росії висловилися 96,6% жителів півострова.

Цьому передувало прийняття 11 березня 2014 р. Верховною радою Криму та Севастопольською міською радою декларації про незалежність. Згідно з документом, у разі прийняття рішення в результаті референдуму увійти до складу Російської Федерації, Крим буде оголошений суверенною республікою і саме в такому статусі звернеться до РФ з пропозицією про прийняття відповідного міждержавного договору.

Саме призначення референдуму відбулося всупереч українському законодавству, яке не передбачає місцевих референдумів, а для питань щодо зміни меж України потрібне проведення всеукраїнського референдуму. Незважаючи на указ в. о. Президента України Олександра Турчинова про призупинення рішення кримського парламенту, рішення Конституційного суду України, який визнав оголошення референдуму неконституційним, а також позиції Ради безпеки ООН референдум був проведений. При цьому не були допущені міжнародні спостерігачі, крім лояльних Росії, спостерігалася присутність великої кількості російських військових, а також безліч фальсифікацій. Кримськотатарське населення півострова бойкотувало референдум.

Вже 18 березня 2014 р. Президент Росії Володимир Путін схвалив проект договору про приєднання Криму до РФ. 20 березня договір був ратифікований Державною думою Російської Федерації (майже одноголосно - проти виступив тільки Ілля Пономарьов, чотири депутати не голосували), а 21 березня - Радою Федерації і набув чинності після підписання Путіним. 11 квітня відповідні зміни були внесені в Конституцію Росії.

При цьому анексія Криму Росією викликала рішуче засудження з боку міжнародного співтовариства, у тому числі США і ЄС. Як наслідок, 27 березня 2014 р. Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй (ООН) визнала референдум незаконним. 10 квітня 2014 р. Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) позбавила Російську Федерацію права голосу до кінця 2014 р.

Відзначимо також, у фільмі Андрія Кондрашова "Крим. Шлях на Батьківщину" напередодні річниці анексії Путін визнав, що перед анексією таємно перекинув в Крим морських піхотинців і співробітників Головного розвідувального управління РФ. Саму анексію російський лідер пояснив порятунком кримчан від "катка націоналістів".