ua en ru

Путін пояснив анексію Криму порятунком кримчан від "катка націоналістів"

Президент Росії Володимир Путін заявив, що анексія Криму було викликано неможливістю кинути людей, що проживають на півострові, напризволяще, передає РБК.

Телеканал "Росія 1" показав у понеділок фрагмент документального фільму "Крим. Шлях на Батьківщину". У ньому Путін розповідає про те, як приймалося рішення про приєднання півострова.

"Ситуація розвернулася на Україні таким чином, що ми були змушені почати роботу по поверненню Криму у склад Росії, тому що ми не можемо кинути цю територію і людей, які там проживають, напризволяще, під каток націоналістів", - сказав глава держави.

"Поставив і визначив завдання, сказав, що і як ми повинні робити. Але одразу ж наголосив, що ми будемо робити це тільки в тому випадку, якщо будемо абсолютно переконані в тому, що цього хочуть самі люди, які проживають у Криму", - зазначив Путін.

"З'ясувалося, що бажають приєднатися до Росії там 75%. Було проведено закрите опитування поза контекстом можливого приєднання. Для мене стало очевидним, що якщо ми підійдемо до цього, то рівень або кількість тих, які хотіли б, щоб ця історична подія відбулася, буде набагато вище", - додав він.

За його словами, "кінцева мета була не в захопленні Криму і не в якійсь анексії".

"Кінцева мета була в тому, щоб дати можливість людям висловити свою думку з приводу того, як вони хочуть жити далі. Кажу вам абсолютно відверто, абсолютно чесно: про себе подумав, якщо люди так захочуть, значить так тому і бути. Значить, вони будуть там з якоюсь автономією, з якимись правами, але в складі української держави. Нехай так і буде тоді. Але якщо вони захочуть по-іншому, тоді ми не можемо кинути. Результати референдуму ми знаємо, і ми вчинили так, як повинні були надійти", - сказав Путін.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляв, що Росія повинна заплатити за анексію Криму і вторгнення на Донбас.