ua en ru

Держдума РФ ратифікувала договір про прийняття Криму до складу Росії

Держдума на позачерговому засіданні ратифікувала підписаний 18 березня 2014 р. договір між Російською Федерацією та Республікою Крим про прийняття в РФ Республіки Крим і утворення в складі Росії нових суб'єктів.

Держдума на позачерговому засіданні ратифікувала підписаний 18 березня 2014 р. договір між Російською Федерацією та Республікою Крим про прийняття в РФ Республіки Крим і утворення в складі Росії нових суб'єктів.

Згідно з договором, Республіка Крим вважається прийнятою в РФ з дати підписання договору. З цього дня у складі РФ утворюються нові суб'єкти - Республіка Крим та місто федерального значення Севастополь. Державними мовами Криму є російська, українська і кримсько-татарська.

Кордон Республіки Крим на суші, пов'язана з територією України, є державним кордоном РФ. Розмежування морських просторів Чорного та Азовського морів здійснюється на основі міжнародних договорів РФ, норм і принципів міжнародного права.

З дня прийняття Криму в РФ громадяни України та особи без громадянства, які постійно проживають на цей день на території Криму чи Севастополя, визнаються громадянами РФ, за винятком осіб, які протягом одного місяця після цього дня заявлять про своє бажання зберегти наявну у них і (або) їх неповнолітніх дітей інше громадянство або залишитися особами без громадянства.

До 1 січня 2015 р. діє перехідний період, протягом якого врегульовуються питання інтеграції нових суб'єктів РФ в економічну, фінансову, кредитну і правову системи РФ, в систему органів державної влади РФ, а також питання виконання військового обов'язку та несення військової служби на територіях Криму та Севастополя.

Вибори в органи держвлади двох нових суб'єктів проводяться у другу неділю вересня 2015 р. До обрання органів влади Криму і Севастополя їх повноваження здійснюють відповідно Державна рада (парламент) і Рада міністрів Республіки Крим, Законодавчі збори міста.

Законодавчі та інші нормативні правові акти РФ діють на територіях Криму і Севастополя з дня їх прийняття в РФ, якщо інше не передбачено російським законодавством.

Нормативні правові акти АР Крим і міста Севастополя, Республіки Крим та міста з особливим статусом Севастополя діють до закінчення перехідного періоду або до прийняття відповідного нормативного правового акта РФ і (або) нормативного правового акту Республіки Крим, міста федерального значення Севастополя. Нормативні правові акти Криму і Севастополя, що суперечать Конституції РФ, не застосовуються.

Договір тимчасово застосовується з дати підписання та набуває чинності з дати ратифікації.