ua en ru

ДПСУ дозволила банкам списувати безнадійні кредити без сплати податку на додатковий прибуток

Державна податкова служба (ДПС) погодилися з НБУ і дозволили банкам списувати безнадійні кредити без сплати податку на додатковий прибуток. Це рішення дозволить кредитним установам без шкоди для своєї звітності списати позики на суму до 82 млрд грн і розформувати резерви під них, пише "Комерсант-Україна".
У Державній податковій службі вчора повідомили про вирішення проблеми визначення банками безнадійної заборгованості для її списання за рахунок сформованих страхових резервів. Як пояснили джерела в Асоціації платників податків, керівництво ДПС в середу ввечері погодилося з трактуванням НБУ і банківською спільнотою норм підпункту 159.1.4 Податкового кодексу. Податківці дозволили банкам сплачувати податок на прибуток лише з реального доходу, який може бути отриманий банком після того, як позичальник почне несподівано погашати свій борг, який банк вже списав за рахунок резервів.
"Банки мають право списувати за рахунок страхового резерву заборгованість, яка була визнана безнадійною відповідно до нормативно-правових актів НБУ, у тому числі у разі невідповідності ознакам безнадійної заборгованості, визначених Податковим кодексом, без віднесення надалі цього страхового резерву в дохід банку (і сплати 23-процентного податку на прибуток)", - повідомили вчора в прес-службі ДПС. Крім того, обговорюється питання звільнення від ПДВ операцій банків з продажу заставного майна, а також перелік послуг з розрахунково-касового обслуговування, які не обкладаються ПДВ.
Нацбанк ще наприкінці минулого року домовився з податковою про коректне списання безнадійних боргів, чим стимулював банки розчищати свої портфелі. Але мало хто з банків слідував рекомендації: найбільші суми в минулому році списали "Промінвестбанк" (3,9 млрд грн) і "УкрСіббанк" (806,2 млн грн). Проте з 1 січня набув чинності Податковий кодекс, а з 1 квітня - його розділ з податку на прибуток. Вже 1 червня НБУ видав постанову №172, якою пояснив, що банки можуть списувати позики на позабалансові рахунки і розформовувати резерви під них. При цьому банки не повинні були відраховувати податки, а продовжувати претензійну роботу зі стягнення боргів. Податок на прибуток банк міг сплатити лише з суми, що прийшла в разі погашення кредиту або від відчуження предмета застави. Але переконати в законності такого порядку вдавалося мало кому з банкірів, оскільки ДПС видало своїм інспекторам роз'яснення. Згідно з ним, банки були зобов'язані сплатити податок на прибуток з операції зі списання безповоротної заборгованості. Це різко загальмувало процес списання проблемних боргів, обсяг яких, за статистикою НБУ, зменшився трохи з 84,85 млрд грн до 82,77 млрд грн.
Тепер, коли ДПС розіслала новий лист-роз'яснення, процес списання неповоротних позик прискориться. "Банки почнуть більш активно списувати такі кредити і розчищати свої баланси від старих проблем", - відзначив голова правління Банку "Форум" Вадим Березовик. За даними НБУ, на 1 жовтня банки сформували 124,11 млрд грн резервів на відшкодування можливих втрат під кредитні операції. Але не всю цю суму кредитні установи готові списати в цьому році. "Хоча у нас не багато проблемних кредитів, ми не списували їх, поки за цими позиками йде претензійна робота, - розповів голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. - Ми почнемо списувати проблемні кредити, тільки коли будуть завершені всі судові питання щодо стягнення боргів".
При цьому фінансисти уточнюють, що розформування резервів збільшить капітал, але не додасть вільних грошей для видачі нових позик. "Будуть використані резерви, сформовані за рахунок валових витрат, але ліквідності на ринку не додасться", - говорить Березовик. За словами Дмитра Гриджука, розчищення резервів дозволить банкам поліпшити показники прибутку в наступному році.