ua en ru

ДПС запропонувала дозволити підприємствам включати у звітність частину збитків минулих років

Державна податкова служба пом'якшила свою позицію та запропонувала дозволити підприємствам включати у звітність частину збитків минулих років. Уже розроблені правки до Податкового кодексу, які дозволять малим підприємствам включати такі збитки в декларації без обмежень, а великому бізнесу - по 25% протягом чотирьох років, пише "Комерсант-Україна".
Нагадаємо, у вересні ДПС своїм листом дозволила компаніям враховувати в деклараціях лише поточні збитки, без включення показника минулих років. Це дозволило б бюджету отримати 7 млрд грн.
Центральний апарат відомства запропонував внести зміни до Податкового кодексу і дозволити малому бізнесу враховувати в декларації від'ємне значення з податку на прибуток попередніх років без обмежень, а для великих платників ввести планку в 25%. Зафіксувати більш тривалий період обліку збитків в ДПС запропонували тому, що до 2015 року ставка податку знижується. За словами голови управління адміністрування податку на прибуток департаменту оподаткування юросіб ДПС Наталії Хоцановської, ця норма буде безболісною для підприємств і бюджету. Нагадаємо, суб'єктами малого підприємництва є фізособи, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, і юрособи з кількістю працівників до 50 чоловік і обсягом річного валового доходу до 70 млн грн. Законопроект уже подано на узгодження в уряд. Начальник відділу податку на прибуток підприємств департаменту Мінфіну Олена Маркевич заявила виданню, що вони тільки отримали документ і ще не встигли його проаналізувати.
На зустрічі з Федерацією роботодавців Хоцановська повідомила, що 11,6 тис. підприємств включили в звітність за II квартал збитки на 133 млрд грн, з яких 114 млрд грн перенесені з минулого року. У той же час з бухобліку їхні збитки склали 59 млрд грн. Збитки банків за 9 місяців досягли 37 млрд грн, а сплачено податку всього на 600 млн грн. Генеральний директор Українського кредитно-банківського союзу Галина Оліфер назвала таку базу порівняння некоректною. "Допущена помилка - збитки в деклараціях переносяться з року в рік, а у фінансовій звітності збитки минулих років не відображаються, - обурилася вона. - Ніхто не планує бути збитковим, але ситуація склалася так, що в 2008-2009 роках банки формували резерви, тому і з'явилися збитки. Зараз їх починають розформовувати".
Двозначне трактування Податкового кодексу дозволило податківцям за підсумками камеральних перевірок "знімати" збитки і збільшувати суму сплати податку на прибуток. Директор департаменту бухгалтерського та податкового обліку ЗАТ "Атолл-Холдінг" Людмила Макарова відзначає, що її компанії "зняли" збиток в 22 млн грн за 2010 рік, коли було куплено обладнання Харківському тракторному заводу, який 11 жовтня отримав акт камеральної перевірки. При цьому підприємству донарахували 9 млн грн податку на прибуток. "Податківці ведуть себе, як наперсточники, - знімають, донараховують. Ще 3-4 таких акта, і в країні буде вибух. Ніхто не дає право податківцям навіть у найгірші часи міняти законодавство, відправляючи листи", - стверджує керівник групи експертів Спілки податкових консультантів Людмила Рубаненко.
На думку голови ради Федерації роботодавців України Дмитра Олійника, поведінка податківців не сприяє збільшенню платежів до бюджету, більше того, "ставить великий хрест" на припливі інвестицій в Україну. "У мене була розмова з інвесторами, і більшість з них порушує питання про доцільність перебування в Україні з такими ризиками", - відзначає він. "Ми, як підприємство з іноземними інвестиціями, знаходимося на стадії переговорів щодо подальшого інвестування. Але зараз цей процес сповільнився", - додає голова правління Гостомельського склозаводу Андрій Гірник.
Ініціативу ДПС про спрощення включення збитків у звітність експерти і бізнес також сприймають негативно. За словами представників одного з великих підприємств, дії податківців є вимиванням коштів з бюджетів компаній на догоду виконання фіскальних планів з наповнення державної скарбниці. Президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко дивується, чому з такою пропозицією ДПС не виступила ще на стадії формування Податкового кодексу, а також чому почала по-новому його трактувати через більш ніж півроку після вступу в силу. "Перший квартал працювали за кодексом, другий квартал... Але вони сиділи, мовчали, думаючи, мабуть, що змусять бізнес працювати за їхніми правилами. Але тепер побачили, що ніхто не мовчить, тому і хочуть запропонувати свій варіант вирішення проблеми. Однак він ставить у нерівні умови бізнес: малим підприємствам можна включати збитки, а великим - ні", - пояснює Рубаненко. Керівник комітету з питань податкової політики Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів Лариса Пантелійчук впевнена, що підприємства не будуть показувати збитки, тільки коли держава почне стимулювати розвиток бізнесу в країні.