ua en ru

Glencore може купити канадську зернову компанію Viterra за 6 млрд дол

Акції найбільшого приватного гравця на канадському зерновому ринку Viterra подорожчали на чверть після повідомлень про те, що компанія може бути продана. За даними The Telegraph, покупцем може стати найбільший в світі сировинний трейдер Glencore, а сума операції складе близько 6 млрд дол. Швейцарська компанія має намір заробити на майбутню лібералізації канадського зернового ринку.

Гендиректор Viterra Майо Шмідт у телеінтерв'ю в п'ятницю заявив, що компанія не є об'єктом поглинання. "Нам ніхто не робив пропозиції", - підкреслив він. Однак буквально через кілька годин після цього Viterra розповсюдила повідомлення про те, що вона отримала пропозиції від третіх осіб, зацікавлених в покупці її бізнесу, не уточнивши при цьому, хто саме звернувся до неї. Аналітики ж заявили, що канадська компанія вкрай приваблива практично для всіх провідних світових торговців сировиною - Glencore, Cargill, ADM, Bunge, Louis Dreyfus Commodities, Noble Group і Wilmar. Її акції після заяви підскочили на 24%, досягнувши трирічного максимуму і оцінивши компанію в 5 млрд дол.

За даними британської The Telegraph, інтерес до Viterra проявляє швейцарська Glencore, яка має намір наростити зерновий сегмент бізнесу паралельно зі злиттям з гірничодобувною компанією Xtrata вартістю 62 млрд дол. Газета пише, що сума операції може скласти 5,9 млрд дол. В даний час Glencore займає 8,7% світового ринку торгівлі зерном. Придбання Viterra, за даними Bloomberg, може дати швейцарському трейдеру максимальну частку на канадському зерновому ринку. Компанії, проте, інформацію про проведення переговорів не коментують.

Якщо інтерес Glencore до Viterra підтвердиться, то час для можливої ​​угоди вибрано вкрай вдало. З часів Другої світової війни всім зерном, вирощеним в західних провінціях Канади, монопольно торгував Канадський зернова рада (CWB). Приватні компанії задовольнялися лише транспортуванням і зберіганням пшениці та ячменю.

Однак уряд консерваторів в кінці минулого року прийняв закон, який ліквідує монополію CWB вже в серпні цього року. За прогнозом Viterra, вона може отримати понад 50% канадського зернового ринку. "Ліквідація монополії Канадського зернового ради грає на руку нашому бізнесу", - заявив в п'ятницю Майо Шмідт.

Однак незалежно від того, хто в кінцевому рахунку буде претендувати на Viterra, успіх угоди зовсім не гарантований. Парламентарій від Нової демократичної партії Пет Мартін вже закликав уряд заблокувати будь-яку спробу придбання Viterra іноземною компанією. Допомогти зробити це, за його словами, повинен Акт про інвестиції в Канаду ". У минулому він вже успішно застосовувався в цих цілях - в 2010 році влада країни заблокували пропозицію BHP Billiton про покупку за 40 млрд дол. виробника мінеральних добрив Potash Corp., пославшись на те, що це не принесе користі країні.

Нагадаємо, 7 березня повідомлялося, що швейцарський Glencore придбав український маслоекстракційний завод "Колос".