ua en ru

Глави країн АСЕАН вирішили заснувати інститут по підтримці миру в країнах Південно-Східної Азії

Глави держав Асоціації країн Південно-Східної Азії (АСЕАН) заснують інститут по підтримці миру в цьому регіоні. Відповідне рішення було ухвалене в ході саміту цієї організації, який проходить в ці дні в індонезійській столиці, м. Джакарта, передає РБК з посиланням на "Сіньхуа". Завданням нового органу стане забезпечення необхідних умов для стабільного миру в регіоні.
Країни АСЕАН також домовилися про надання сприяння у вирішенні конфлікту між Таїландом і Камбоджею навколо храмового комплексу Преахвіхеа, розташованого на кордоні між цими країнами. Прем'єр-міністри цих держав Апхісіт Ветчачіва та Хун Сен провели переговори в рамках саміту АСЕАН за посередництва Президента Індонезії Сусіло Бамбанга Юдойоно. Сторони висловили згоду на присутність в зоні конфлікту індонезійських спостерігачів. При цьому Камбоджа висловила згоду в письмовому вигляді, а прем'єр Таїланду подав лише усне схвалення. 9 травня переговори між сторонами будуть продовжені, тепер уже на рівні глав МЗС.
Камбоджа і Таїланд залучені в затяжній прикордонний військовий конфлікт через хромовий комплекс Преахвіхеа, розташований на кордоні між цими країнами. Він почався в 2008 р. Комплекс Преахвіхеа занесений до переліку об'єктів, що охороняються ЮНЕСКО. Сторони прагнуть встановити над ним повний контроль через доходи від туристів, які відвідували до бойових дій це місце. Після цього конфлікт поширився і на інші пам'ятки архітектури, які знаходяться поблизу кордону між державами. Жертвами зіткнень за цей час стали не менше 16 осіб з обох сторін. Понад 100 тис. осіб залишили зону конфлікту, ставши біженцями.
Держави АСЕАН також обговорили умови конвенції АСЕАН проти торгівлі людьми, а також проблеми захисту прав працівників-мігрантів, проблеми боротьби з тероризмом і розширення співробітництва у сфері боротьби з наслідками стихійних лих, поставок продовольства та енергії.