ua en ru

Глави МЗС країн ЄС обговорюють сьогодні в Брюсселі нові заходи тиску на Іран

Міністри закордонних справ держав Європейського Союзу обговорюють сьогодні, 14 листопада, в Брюсселі нові заходи тиску на Іран у зв'язку з ядерними розробками, які ведуться цією країною, повідомляє радіо "Свобода".
Глава МЗС Німеччини Гідо Вестервелле відкинув ідею військової акції проти Ірану, заявивши журналістам, що питання "військового втручання" не обговорюється.
Разом з тим, міністр закордонних справ Великобританії Вільям Хейг і його колега з Нідерландів Урі Розенталь відзначили, що ймовірність військової акції "не можна виключати".
Глава МЗС Франції Ален Жюппе заявив, що міжнародному співтовариству необхідно зайняти дуже тверду позицію, посиливши санкції проти Ірану, щоб уникнути "непоправних наслідків".
У неділю, 13 листопада, Президент США Барак Обама заявив у Вашингтоні, що його країна проведе консультації з Китаєм і Росією про співпрацю трьох держав для недопущення розробки в Ірані військової ядерної програми.

Ситуація навколо ядерної програми Ірану загострилася 8 листопада 2011 р., коли було оприлюднено звіт про роботу спеціальної комісії Міжнародного агентства з атомної енергетики (МАГАТЕ). Зокрема, у документі наголошувалося, що до 2003 р. Тегеран вів дослідження в області ядерної зброї в рамках особливої програми, при цьому деякі дослідження в цій області можуть тривати до цих пір. Іран назвав звіт МАГАТЕ політизованим.
Спираючись на отримані з доповіді відомості, країни Західної Європи висловили готовність розширити санкції. США також допустили можливість подальшого тиску на Тегеран, але з поправкою на те, що санкції не торкнуться паливного сектора країни.