ua en ru

Глави "Газпрому" і італійської Eni обговорили питання реалізації проекту "Південний потік"

Голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер і генеральний керівник італійського концерну Eni Паоло Скароні сьогодні в Москві в ході робочої зустрічі обговорили питання двосторонньої співпраці в рамках угоди про стратегічне партнерство. Про це йдеться в повідомленні управління інформації "Газпрому". Зокрема, глави компаній розглянули поточний стан проекту "Південний потік" і позитивно оцінили хід робіт з його реалізації.
Італія є одним з основних імпортерів російського газу в Європі, а компанії "Газпром" і Eni пов'язують давні партнерські відносини. У 2010 р. обсяг поставок "Газпрому" в Італію склав 13,1 млрд куб. м газу. У листопаді 2006 р. Газпром і Eni підписали угоду про стратегічне партнерство, згідно з яклю до 2035 р. були продовжені діючі контракти на постачання російського газу. Згідно з цією угодою "Газпром" почав здійснювати на італійський ринок прямі поставки газу обсягом до 3 млрд куб. м в рік, а також отримав можливість придбати частки активів Eni за кордоном.
В цілях диверсифікації маршрутів експортних постачань природного газу "Газпром" реалізує проект будівництва газопроводу "Південний потік" через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи. Для реалізації сухопутної частини проекту з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією та Австрією були підписані міжурядові угоди.
16 вересня 2011 р. "Газпром", Eni, Wintershall Holding GmbH і EdF підписали угоду акціонерів морської ділянки проекту "Південний потік". Згідно з документом, частки в морській ділянці проекту "Південний потік" розподілилися наступним чином: "Газпром" - 50%, Eni - 20%, Wintershall Holding і EDF - по 15%.