ua en ru

Голови ФДМ і АМКУ отримали підтримку коаліції і депутатських груп

Голови ФДМ і АМКУ отримали підтримку коаліції і депутатських груп Фото: Ігор Білоус

За Білоуса і Терентьєва проголосували не лише депутати більшості

Сьогодні Верховна Рада України проголосувала за проекти постанов № 2882 і № 2881, якими затвердила головою Фонду державного майна України Ігоря Білоуса, а також призначила Юрія Терентьєва головою Антимонопольного комітету України.

Зазначимо, що призначення Білоуса підтримало 258 нардепів, а за Терентьєва проголосувало 266 депутатів. Причому, якщо Білоус отримав підтримку всіх фракцій коаліції, то за кандидатуру Тереньтева не стали віддавати свої голоси у "Батьківщині".

Зате обох претендентів практично у повному складі підтримали депутатські групи "Відродження" і "Воля народу". В той же час досить багато представників коаліційних "Блоку Петра Порошенко" і "Самопомичи" утрималися від підтримки обох кандидатів.

Хоча голосування за Ігоря Білоуса та Юрія Терентьєва відбулися один за іншим, а їх кандидатури отримали практично рівнозначну підтримку нардепів, їхні шляхи на керівні посади у ФДМ і АМКУ істотно розрізняються.

Так, Білоус раніше обіймав посаду голови Державної фіскальної служби. Однак 23 березня 2015 року Кабінет міністрів України звільнив його з посади після того, як він заявив про рішення скласти повноваження. При цьому вже в кінці квітня кандидатура Білоуса на посаду голови ФДМ була затверджена коаліцією.

"Я особисто запропонував Білоуса", - заявляв з цього приводу голова фракції БПП Юрій Луценко. У той же час він відзначав, що щодо кандидатури Білоуса на посаду голови ФДМУ в коаліції тривали дискусії.

Кандидатуру Терентьєва на посаду голови АМКУ в кінці квітня рекомендував Кабінет міністрів України. До цього моменту він працював у комерційних структурах. Зокрема, з квітня 2012 р. він був заступником генерального юрисконсульта ПАТ "Арселорміттал Кривий Ріг". І хоча ще 14 травня в БПП стверджували, що ще не визначилися з кандидатурою Терентьєва на посаду голови АМКУ, в результаті він отримав підтримку більшості депутатів фракції.

Нагадаємо, що 5 травня головою ГФС замість Ігоря Білоуса був призначений Роман Насиров. Призначення відбулося на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України. Також, згідно з рішенням уряду, заступниками голови ГФС стали Костянтин Лікарчук і Сергій Білан.