ua en ru

ГлавКРУ виявило фінансові порушення в діяльності «Мистецького арсеналу» на 18,1 млн грн

Головне контрольно-ревізійне управління України під час перевірки фінансово-господарської діяльності державного підприємства «Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький арсенал» за 2008-2009 рр. та І квартал 2010 р. виявило фінансові порушення на загальну суму 18,1 млн грн.

Дане повідомлення розміщене на офіційному сайті ГлавКРУ України.

Згідно з отриманою інформацією, на створення музейного комплексу «Мистецький арсенал» упродовж 2008-2009 рр. та І кварталу 2010 р. з різних джерел надійшло та використано 154,2 млн грн, у тому числі з державного бюджету - 114,3 млн грн, з місцевого бюджету - 20 млн грн, фінансових запозичень - 16,7 млн грн, власних надходжень - 3,2 млн грн.

За цих умов керівництвом підприємства та Державного управління справами не забезпечено ефективного управління фінансовими ресурсами. Зокрема, за результатами фінансово-господарської діяльності станом на 01.04.2010 підприємство має збитки обсягом 0,2 млн грн та негативний платіжний баланс, за якого при дебіторській заборгованості на суму 18,5 млн грн кредиторська заборгованість становить 49 млн грн.
Водночас ревізією встановлено фінансових порушень на загальну суму 18,1 млн грн, з них: незаконних та не за цільовим призначенням проведених витрат, що призвели до збитків, - на суму 10,6 млн грн, та порушень, які не призвели до збитків, але і не сприяли ефективному використанню фінансових ресурсів загалом на суму 7,5 млн грн, у тому числі порушень тендерного законодавства - на 4,5 млн грн, зайвих витрат, допущених через неефективні управлінські рішення, - на 2,3 млн грн, відволікання обігових фінансових ресурсів на термін до одного місяця - на 0,5 млн грн, нестач, що не призвели до збитків, - на 0,58 млн гривень.
Також було встановлено, що значну частину фінансових порушень допущено через неналежне здійснення юридичного та фінансового контролю за дотриманням вимог чинного законодавства при реалізації управлінських рішень.

Наслідком незабезпечення підприємством належного контролю за недопущенням прийняття до оплати актів виконаних робіт, складених генпідрядником із відхиленнями від тендерної пропозиції, стало завищення вартості робіт.

Також через неналежне зберігання матеріальних цінностей допущено нестачу і відповідно збитки на суму 0,3 млн гривень. Крім цього, ревізією встановлено нестачу п'яти будівель на суму 0,6 млн грн, що не призвела до збитків, оскільки будівлі знесено за наявності дозволу колишнього органу управління Міністерства культури і туризму, котрим дотепер не надано дозвіл на списання цих будівель з обліку.

Попри те, що «Мистецький арсенал» упродовж останніх двох років був збитковим, його керівництвом та відповідальними посадовими особами недостатньо вживались заходи щодо поліпшення цього стану.

Найбільша частка на суму фінансових порушень, які не призвели до збитків, проте і не сприяли ефективному використанню фінансових ресурсів, припадає на порушення вимог тендерного законодавства, зокрема майже 4,5 млн грн використано з метою уникнення застосування процедур закупівель шляхом поділу предмету закупівлі будівельно-монтажних робіт.

Акт ревізії підписано із запереченнями, а матеріали ревізії передані до прокуратури м Києва.