ua en ru

Глава ВРЗС Єгипту: Хосні Мубарак не давав військам наказу відкривати вогонь по демонстрантах

Глава Вищої ради збройних сил (ВРЗС) Єгипту фельдмаршал Мохаммед Хусейн Тантаві виступив на процесі у справі екс-президента Хосні Мубарака, повідомляє Reuters. За словами військового, повалений глава держави не віддавав військам наказу відкрити вогонь.
"Ми не отримували команди стріляти в демонстрантів, так і ніколи б не застосували зброю за таких обставинах", - заявив фельдмаршал, виступаючи на процесі. "Мої свідчення у справі про вбивство демонстрантів - це докази невинності чесної людини, яка протягом 40 років боролася за свою батьківщину і служила в ім'я Бога і Єгипту", - трохи пізніше заявив сам Мохаммед Тантаві.
Адвокати захисту, коментуючи виступ глави ВРЗС, повідомили журналістам, що свідчення генерала значною мірою здатні вплинути на позитивний результат всього судового процесу.
Нагадаємо, колишній президент Хосні Мубарак пішов у відставку під тиском громадськості 11 лютого 2011 р. Він став другим лідером, після президента Тунісу Зіна Бен Алі, який був скинутий в результаті "Арабської весни" і поки залишається єдиним затриманим під варту. У разі доведення провини у вбивстві 850 демонстрантів Хосні Мубараку загрожує вища міра покарання - розстріл.
До лютневої революції Мохаммед Тантаві з 1991 р. виконував обов'язки міністра оборони та військової промисловості Єгипту, а після очолив ВРЗС. Він є ветераном військових кампаній з Ізраїлем, а також брав участь в операції "Буря в пустелі" на боці США. Разом з тим зараз фельдмаршал сам піддається критиці за недостатній, на думку деяких верств суспільства, захист майбутніх парламентських виборів від партій, які досі підтримують Хосні Мубарака.