ua en ru

Глава УНЛ сподівається на позитивний вплив на лотерейний бізнес змін до ПК

Новий комерційний директор товариства з 100% іноземними інвестиціями з Європи "Українська Національна Лотерея" Микола Печенюк висловив сподівання, що зміни до Податкового кодексу (ПК), які анонсував Кабінет міністрів, виправлять існуючі помилки в оподаткуванні лотерейного бізнесу, які заважають розвитку бізнесу і не використовують усіх можливостей галузі з наповнення бюджету.

"Існуюча система оподаткування лотерейного бізнесу, яка утворилася з 1 січня, після вступу в силу закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо податкової реформи", передбачає оподаткування одного об'єкта чотири рази! Аналогії такого немає ні в одній країні світу. І сьогодні вже очевидно, що така система оподаткування не здатна наповнити бюджет, оскільки вона призвела до збитковості лотерейної галузі та суттєвого скорочення діяльності", - повідомив Печенюк.

За словами фахівця, виручка операторів лотерейної діяльності від продажу квитків спочатку оподатковується 10-відсотковим податком з доходів, потім частина цього доходу - а саме призовий фонд - повторно обкладається податком з доходів фізичних осіб (15%) і військовим збором (1,5%), а потім частину цієї виручки, яка є прибутком, який оподатковується ще і податком на прибуток - 18%. В результаті, за підсумками року, сформований призовий фонд буде вважатися резервом і ще раз включатися до бази оподаткування, обкладаючи податком на прибуток за ставкою 18%, перераховує Печенюк.

"Впроваджена система оподаткування операторів лотерей сьогодні фактично створила такі умови, при яких загальний податок вищий, ніж рентабельність лотерейного бізнесу. Тобто, ставки введеного податку фактично є заборонними ставками - спрямованими на ліквідацію цього виду діяльності як такої. В результаті замість 900 мільйонів бюджетних надходжень від лотерейної галузі, на які сподівається Кабмін, скарбниця взагалі не отримає коштів", - попереджає директор УНЛ.

В 2014 році, при старій моделі оподаткування, бюджет отримав близько 400 млн відрахувань операторів тільки від проведення лотерей, не рахуючи інших податків.

"Зараз вкрай необхідно створити нову систему оподаткування, яка давала б можливість розвиватися лотерейному бізнесу. Адже тільки при цій умові він може стати вагомим джерелом наповнення бюджету, як це практикується в багатьох розвинутих країнах. До речі, в минулому році, при старій системі оподаткування, лотерейний бізнес був найбільшим платником військового податку", - підкреслив Печенюк.

Лотерейники пропонують ввести оподаткування тільки великих виграшів, встановивши мінімальний розмір неоподатковуваного виграшу. Крім того, вони кажуть, що погодилися б навіть на підвищену ставку податку в розмірі 25 відсотків від суми коштів, яка залишається після формування призового (виграшного) фонду лотереї. Але за умови, якщо цей податок буде замінений на податок на прибуток підприємства і оподаткування дрібних виграшів.

"УНЛ - стабільно працююча компанія, веде бізнес прозоро і готова до збільшення податкових відрахувань у бюджет, проте для цього потрібно створити такі умови, щоб люди грали в лотерею і щоб податки стимулювали впровадження нових видів лотерей, збільшуючи об'єкт оподаткування", - зазначає Печенюк.