ua en ru

Голова ЦВК просить нардепів 20 жовтня ухвалити закон, що дозволить голосувати військовим у зоні АТО

Голова Центральної виборчої комісії (ЦВК) Михайло Охендовський просить народних депутатів України 20 жовтня 2014 р. на позачерговому засіданні Верховної Ради України ухвалити в цілому законопроект № 5157, що дозволить проголосувати на позачергових виборах народних депутатів військовослужбовцям в зоні проведення антитерористичної операції (АТО).

Голова Центральної виборчої комісії (ЦВК) Михайло Охендовський просить народних депутатів України 20 жовтня 2014 р. на позачерговому засіданні Верховної Ради України ухвалити в цілому законопроект № 5157, що дозволить проголосувати на позачергових виборах народних депутатів військовослужбовцям в зоні проведення антитерористичної операції (АТО). Про це Охендовський повідомив сьогодні на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми з вдячністю сприйняли вчора новину про те, що голова ВР (голова Верховної Ради Олександр Турчинов) призначив позачергове засідання на 20 жовтня... Ми закликаємо кожного народного депутата України 20 жовтня прибути на позачергове засідання Ради і своїм голосом особисто підтримати прийняття законопроекту № 5157 в цілому як закону", - зазначив Охендовський.

За його словами, закон необхідний для того, щоб вирішити кілька нагальних проблем, які досі залишаються не врегульованими: погашення невикористаних виборчих бюлетенів, голосування військових, які перебувають в зоні АТО, а також охорона приміщень виборчих дільниць, виборчих комісій, органів ведення Державного реєстру виборців і виборчої документації.

Охендовський наголосив на тому, на останніх президентських виборах було знайдено вдалий розв'язок цих проблем.

Невикористані бюлетені погашалися шляхом повернення їх на ДП "Поліграфічний комбінат "Україна" для подальшого їх знищення. А військовослужбовці включались до списків виборців на виборчих дільницях в день голосування за поданням командирів військових частин.

"ЦВК вносить пропозицію, щоб це було зроблено саме в такий спосіб, як це було зроблено на виборах Президента України.

Військові частини в зоні проведення АТО не знаходяться постійно на одному місці, їхні військовослужбовців не мають можливості в понеділок 20 жовтня - останній день подання заяв про тимчасову зміну місця голосування сказати, де вони будуть 26 жовтня, виконуючи завдання своїх командирів. Зрозуміло, що голосувати вони мають саме там, де вони будуть фізично і фактично перебувати в день голосування", - сказав Охендовський.

Він також додав, що на всій території України охорона виборчих дільниць, приміщень виборчих комісій здійснюється працівниками МВС.

"Також зрозуміло, що один або два міліціонера будуть не здатними вирішити питання безпеки на виборчих дільницях Донецької і Луганської областей, на окремих з яких можливо будуть спроби терористичних угруповань дестабілізувати ситуацію в день голосування. Абсолютно зрозуміло, що саме там необхідна присутність підрозділів СБУ, і підрозділів Міністерства оборони, тобто Збройні сили України", - сказав Охендовський.

Він також додав, що не врегульовано питання призначення повторних виборів народних депутатів України в тих округах, де зараз не відбудеться голосування і не будуть обрані народні депутати України 26 жовтня.

"Абсолютно зрозуміло, що в цих округах необхідно буде призначити повторні вибори, адже рано чи пізно терористичні угруповання будуть знищені, на всій території Донецької і Луганської областей буде відновлено конституційний лад і там виникне можливість провести голосування. Підстави призначення таких виборів мають бути передбачені законом", - пояснив Охенодовський.

Він додав, що згідно діючого закону, повторні вибори мають бути призначені не пізніше ніж на десятий день після встановлення результатів виборів, що зараз не реально.

"Зрозуміло, що за 10 днів ситуація не зміниться ні в Донецькій, ні Луганській області. Дуже цього хотілося б, але ж треба бути реалістами", - резюмував Охендовський.

Нагадаємо, 20 жовтня 2014 р. Верховна Рада України проведе позачергове пленарне засідання для внесення змін в закон про вибори. Зокрема планується розглянути законопроекти № 5157 і № 5157-1.