ua en ru

Міжнародні резерви України за місяць знизилися на 2%

Міжнародні резерви України за місяць знизилися на 2% Фото: міжнарождні резерви України знизились на 2% (pixabay.com)

Міжнародні резерви України становлять 18,4 млрд доларів

Міжнародні резерви України на 1 лютого 2018 року становили 18 млрд 442 млн 74 тис. доларів (в еквіваленті) за попередніми даними. За перший місяць року вони скоротились на 2%, повідомляє прес-служба Нацбанку України.

Зазначається, що скорочення резервів відбулося з двох причин.

"По-перше, у січні було здійснено платежі уряду з обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті на суму 565.6 млн доларів. Зокрема, 468.5 млн доларів було спрямовано на обслуговування і погашення за ОВДП (облігації внутрішньої державної позики), деномінованими в іноземній валюті", - йдеться у повідомленні.

Друга причина - те, що у відповідь на посилення волатильності обмінного курсу гривні Нацбанк проводив валютні інтервенції для згладжування надмірних курсових коливань, викликаних тимчасовими факторам.

"У січні він здійснив продаж іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку на 266.8 млн доларів, з яких 169.0 млн доларів - під час інтервенцій у формі запиту найкращого курсу", - зазначає НБУ.

Однак, формування надлишкової пропозиції валюти на міжбанківському ринку наприкінці січня дозволило Нацбанку поповнити міжнародні резерви. Загалом за січень НБУ купив на міжбанківському валютному ринку України 250.9 млн доларів у тому числі 177.0 млн доларів - за інтервенціями у формі запиту найкращого курсу.

Таким чином, чистий продаж іноземної валюти становив 15.9 млн доларів.

Крім того, на обсяг резервів вплинули переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу валют) на суму 205.9 млн доларів та інші операції на суму 9.9 млн доларів.

В цілому, станом на 1 лютого 2018 року обсяг міжнародних резервів покриває 3.5 місяця майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку.

Нагадаємо, раніше Нацбанк погіршив прогноз щодо міжнародних резервів України на 2019-2020 роки.