ua en ru

Глава "Роснафти": ринок нафти контролюють США

Глава "Роснафти": ринок нафти контролюють США Фото: Ігор Сєчін

"Саме у США є весь набір факторів, який формує розвиток конкурентного нафтового ринку"

Світовий ринок нафти контролюють США, а не ОПЕК. Про це заявив у Токіо на конференції "Енергоміст "Росія-Японія" президент компанії "Роснафта" Ігор Сечин, передає ТАСС.

"Ці зміни пов'язані, насамперед, з феноменом сланцевого видобутку і тією обставиною, що балансування, яке раніше здійснювалося країнами ОПЕК, перейшло, по суті, до регіонального ринку США, який перетворився в найважливіший регулятор глобального масштабу", - заявив Сєчін.

Глава "Роснафти" зазначив, що це сталося не тільки тому, що різко зросла сланцева видобуток, але й тому, що "саме у США є весь набір факторів, який формує розвиток конкурентного нафтового ринку".

"Це і фінансові джерела, фінансові деривативи, біржові майданчики, розвинена система нафтогазопроводів і величезна кількість підрядних організацій, які мультиплицируют на всю економіку ефект від галузі. У цьому зв'язку в коротко - і середньостроковій перспективі тенденції світового нафтового ринку також значною мірою визначатимуться ринком США ", - зазначив він.

Нагадаємо, міністр фінансів РФ Антон Силуанов заявляє, що резервний фонд Росії може вичерпатися до кінця 2016 року при збереженні нинішніх цін на енергоресурси.