ua en ru

Глава поліції Філіппін має намір скласти з себе повноваження через провалу операції по звільненню заручників в Манілі

Глава національної поліції Філіппін Хесус Версоса має намір скласти з себе повноваження через провал операції по звільненню гонконзьких заручників в Манілі. У своїй заяві він відзначив, що також бере на себе всю відповідальність за подію, "за діяльність всіх підопічних" і бере "на себе провину за їх огріхи", передає ВВС.

Нагадаємо, вранці 23 серпня 2010 р. в столиці Філіппін Манілі колишній співробітник поліції Роландо Мендоза, озброєний автоматичною рушницею M-16, увірвався в туристичний автобус. Він вимагав свого відновлення на посаді. Автобус знаходився поблизу основного туристичного центру філіппінської столиці - Rizal Park.

В ході спецоперації по звільненню заручників загинули семеро пасажирів туристичного автобуса, всі вони були громадянами Китаю і приїхали на Філіппіни з Гонконгу. Р.Мендоза був убитий снайперським пострілом в голову.

Відомо, що поліція почала штурм туристичного автобуса, коли усередині почали лунати постріли. Пізніше філіппінські співробітники правопорядку визнали, що допустили помилки в ході звільнення заручників в Манілі. Вони запевняють, що їм не вистачило знань, устаткування і тренувань, щоб справитися з ситуацією без жертв.

Як повідомляли місцеві ЗМІ в 2008 р., Р.Мендоза був одним з п'яти звільнених із служби поліцейських, звинувачених в пограбуванні і шантажі. Розслідування дій поліцейських послідувало за скаргою, поданою власником одного з готелів Маніли. Останній указував, що поліцейські безпідставно звинуватили його у використанні наркотиків і вимагали гроші за непорушення справи.