ua en ru

Глава Пентагону: Публікація Wikileaks секретів про війну в Афганістані не привела до розкриття важливих розвідданих

Опубліковані сайтом Wikileaks секретні дані про війну в Афганістані не привели до розкриття критично важливої розвідувальної інформації, проте все ще може зашкодити інтересам США у сфері безпеки. Такі висновки містяться в листі глави Міноборони США Роберта Гейтса, передає РБК з посиланням на Associated Press, у розпорядженні якого опинилася копія документа.
"Вивчивши оприлюднену інтернет-ресурсом інформацію, ми прийшли до висновку, що більша її частина стосується тактичних військових операцій, - повідомив у своєму посланні Р.Гейтс голові комітету у справах збройних сил сенату Конгресу США Карлу Левіну. - Попередні оцінки свідчать про те, що жоден з важливих розвідувальних джерел або розвідувальних методів не був розкритий". При цьому, за словами Р.Гейтса, загрозу національній безпеці недооцінювати не варто.
У той же час, ряд представників американської політичної блогосфери вважають, що військове відомство не цілком адекватно розцінює ситуацію c Wikileaks. "Сам факт розкриття відомостей, не призначених для розголосу, підриває впевненість у здатності військових зберігати секрети" - упевнений автор одного з впливових американських блогів - Такі речі можуть чинити непомітний, але суттєвий вплив на принципи роботи розвідувальних служб із джерелами, окремими особами і службами безпеки, тому до них треба ставитися серйозно".
Нагадаємо, 23 липня 2010 р. на сайті WikiLeaks з'явилися секретні документи, що стосуються обставин війни, яку НАТО веде в Афганістані. Всього громадськість побачила 77 тис. документів. Крім того, ряд з них був відправлений Д.Ассандж в газети The Guardian і The New York Times. Основний сенс опублікованого полягав у тому, що сили Північноатлантичного альянсу програють війну в Афганістані, його військові нерідко вбивають мирних жителів, а загальна кількість втрат з обох сторін занижено. Публікація цих матеріалів викликала різко негативну реакцію в Пентагоні, так як, окрім іншого, документи містили відсилання до афганців, які співпрацювали з силами НАТО.