ua en ru

Глава "Нафтогазу" виключає зростання цін на газ у разі припинення співпраці з "Газпромом"

Глава Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв виключає зростання цін на газ у разі застосування Україною санкцій відносно російської компанії "Газпром".

Глава Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв (на фото) виключає зростання цін на газ у разі застосування Україною санкцій відносно російської компанії "Газпром". Про це Коболєв заявив в ефірі телеканалу Bloomberg.

"Заборону може бути накладено на конкретні компанії, але при цьому європейські компанії зможуть управляти транзитом газу через Україну. Вводити заборону чи ні - це рішення українського парламенту. Ми не думаємо, що це підвищить ціни на газ", - заявив Коболєв.

Нагадаємо, Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" допускає, що, якщо проти російського газового монополіста компанії "Газпром" будуть введені санкції, НАК припинить з нею співпрацю, включаючи надання послуг з транзиту газу через Україну до Європи. "У разі введення санкцій проти "Газпрому" ми не зможемо з ним працювати. Тоді європейським компаніям потрібно буде укладати договори із закупівлі газу на українсько-російському кордоні безпосередньо з "Газпромом", а також з оператором української газотранспортної системи для транзиту цього газу", - зазначають у прес-службі.

При цьому у прес-службі НАК уточнюють, що прийняття проекту закону України "Про санкції", який був поданий до Верховної Ради Кабінетом міністрів 8 серпня, не означатиме автоматичного введення спеціальних економічних і обмежувальних заходів, про які йдеться в документі.

Закон створює правову основу для введення обмежень щодо певних видів економічної діяльності, у тому числі надання послуг із транспортування ресурсів. Таке обмеження може бути введено РНБО за поданням Верховної Ради, Президента, Кабінету міністрів, Національного банку або Служби безпеки України.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк прогнозує розгляд у Верховній Раді санкцій проти Росії 12 серпня.