ua en ru

Глава "Нафтогазу" допускає, що реверсом з Словаччини можна замістити весь імпорт газу "Нафтогазу"

Глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв допускає, що реверсом з Словаччини можна замістити весь імпорт "Нафтогазу".

Глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв допускає, що реверсом з Словаччини можна замістити весь імпорт "Нафтогазу". Про це Коболєв ввечері 16 червня заявив в ефірі телеканалу ICTV.

"Найбільш цікавим напрямком є Словаччина, обсяги можуть досягти обсягів всього імпорту газу "Нафтогазу". На жаль, поки що це питання знаходиться в рамках важких переговорів з Єврокомісією, так і зі словацьким оператором. Є варіант, який запрацює, ми сподіваємося, що з вересня. Можливо, трохи раніше. "Нафтогаз" буде робити тестові купівлі газу, це так званий газопровід "Вояны-Ужгород", який не порушує поточних контрактних умов компанії "Юстрим" з "Газпромом", - сказав Коболєв.

За його словами, зараз обсяг газу з угорського напрямки становить 11-12 млн куб. м на добу при максимально можливих 14,6 млн куб. м.

"Залишок завантажимо найближчим часом, я сподіваюся... Весь обсяг газу, який можна придбати по європейському напрямку, "Нафтогаз" купував, купує і буде купувати", - додав Коболєв.

Нагадаємо, 28 квітня "Укртрансгаз" і Eustream домовилися про реверс газу в Україну через газопровід Вояни-Ужгород. 26 травня Словаччина почала прийом заявок на постачання газу в Україну через зазначений газопровід. Реалізація даного проекту, як зазначено в документах словацького газового оператора компанії Eustream, складається з двох етапів: перший етап передбачає введення в експлуатацію певного технічного потенціалу по реверсу газу в Україну з 1 жовтня 2014 року, а другий етап - з 1 березня 2015 р.