ua en ru

Глава Мін'юсту України очікує остаточного рішення Стокгольмського арбітражу по газовій суперечці з РФ у 2015 р

Глава Мін'юсту України очікує остаточного рішення Стокгольмського арбітражу по газовій суперечці з РФ у 2015 р Джерело фото:novostimira.com.ua
Міністр юстиції України Павло Петренко очікує остаточного рішення Стокгольмського арбітражу у газовому спорі між Україною та Росією у 2015 р.

Міністр юстиції України Павло Петренко очікує остаточного рішення Стокгольмського арбітражу у газовому спорі між Україною та Росією у 2015 р. Про це він заявив в ефірі телеканалу "24".

"За практикою, в Стокгольмському арбітражі справи розглядаються від 8 місяців до 1,5 року. Тому у зв'язку з тим, що ми в літку подали цей позов, і зараз ми туди подали ще додаткові обґрунтування, я маю надію, що вже в наступному році буде кінцеве рішення... В наступному році ми очікуємо, що буде рішення Стокгольмського арбітражу, який поставить крапку саме у питанні контракту та умов контракту між Україною та Росією", - заявив Петренко.

Він підкреслив, що остаточна ціна на газ повинна бути визначена саме Стокгольмським арбітражем.

"Саме кінцева ціна, кінцеві контрактні умови між "Нафтогазом" та "Газпромом" повинні бути визначені саме Стокгольмським арбітражем. Тобто цей позов повинен бути доведений до кінця і саме рішенням цього суду буде встановлені кінцеві розрахунки між Україною та Росією", - заявив Петренко.

Петренко нагадав, що Україна вимагає через арбітраж компенсації від "Газпрому" переплати 6 млрд дол. за раніше придбаний Україною газ, справедливу ціну на газ та вилучення з газового контракту норми "бери або плати".

Нагадаємо, сьогодні прем'єр-міністр Арсеній Яценюк виключив відгук Україною позову до Стокгольмського арбітражу Росії з приводу газового контракту.