ua en ru

Глава Мінекономіки РФ передбачив "десятиліття" низьких цін на нафту

Глава Мінекономіки РФ передбачив "десятиліття" низьких цін на нафту Фото: Олексій Улюкаєв (РІА "Новини")

Улюкаєв побоюється, що невисокі ціни - це реальність, з якою Росії доведеться жити протягом багатьох років

Головний ризиком для економіки Росії є не одноразове падіння цін на нафту до екстремальних 20 доларів за барель, а їхнє тривале збереження на нинішньому рівні. Про це заявив глава Мінекономрозвитку РФ Олексій Улюкаєв, виступаючи на Гайдарівському форумі "Росія і світ: погляд у майбутнє", передає РБК.

Зокрема, Улюкаєв побоюється, що невисокі ціни - це реальність, з якою Росії доведеться жити протягом багатьох років.

"Мені здається, що боятися треба не того, буде 20 доларів або 15 доларів, оскільки за логікою ринків, чим нижче впаде сьогодні, тим більше ймовірність відскоку завтра. Це не найбільший ризик. Найбільший ризик у тому, що будуть довгі невисокі ціни на нафту - роки, десятиліття", - зазначив міністр економіки РФ.

За його словами, те, що відбувається зараз на світовому нафтовому ринку, може бути як "низькою стадією глобальної сировинного циклу", так і просто "нової нормальністю". Однак, в будь-якому випадку, мова йде про збереження невисоких цін на сировину на "дуже тривалий період".

У зв'язку з цим Улюкаєв закликав змінити підхід до визначення стратегії розвитку країни і прийняти "принципові рішення, пов'язані зі структурними змінами в економіці".

Нагадаємо, як заявляв раніше Улюкаєв, Росія може переглянути вартість нафти у макропрогнозі в меншу сторону.