ua en ru

Глава МЗС Великобританії Хейг закликав ООН затвердити резолюцію щодо Сирії

Глава МЗС Великобританії Вільям Хейг закликав Раду Безпеки ООН затвердити резолюцію щодо Сирії і підкреслив, що резолюція не припускає військового втручання, повідомляє РБК з посиланням на Reuters. "Великобританія продовжить працювати зі своїми міжнародними партнерами, у тому числі ООН, щоб покласти кінець тому, що відбувається в Сирії. Нинішня ситуація абсолютно неприйнятна", - заявив дипломат.
Великобританія, Франція, Німеччина і Португалія є ініціаторами резолюції, яка засуджує жорстокі заходи по розгону антиурядових виступів в Сирії. Проект резолюції не передбачає ніяких санкцій відносно Сирії в цілому і членів керівництва країни зокрема. США не приймали участь в розробці тексту документа, але висловили свою підтримку резолюції. Напередодні один з дипломатів в штаб-квартирі ООН на умовах анонімності повідомив Reuters, що представники Росії і Китаю в РБ ООН проігнорували зустріч країн-членів Ради, на якій передбачалося обговорення проекту резолюції щодо Сирії. Джерело агентства відзначив, що свої заперечення з приводу окремих пунктів резолюції висловили представники Бразилії, Індії, ПАР і Лівану. Тим не менше, переговори дипломатів не увінчалися успіхом, і ініціатори проекту мають намір винести резолюцію на голосування у Раді Безпеки в тому вигляді, в якому вона була спочатку розроблена.
Нагадаємо, з середини березня 2011 р. у Сирії тривають масові заворушення, викликані аналогічними заворушеннями в інших країнах Близького Сходу та Північної Африки. Учасники заворушень вимагають відставки президента Башара Асада та проведення політичних реформ.
Сирійська влада жорстко присікає несанкціоновані акції протесту з допомогою армійських підрозділів. У число каральних заходів входить також відмова у медичній допомозі. Правозахисні організації заявляють, що з початку заворушень у ході вуличних безладів було вбито понад 1 тис. осіб. У свою чергу сірійське керівництво заявляє, що серед убитих - чимало поліцейських і військовослужбовців урядової армії.