ua en ru

Глава МЗС Швеції: Росія починає торговельну війну проти України, щоб блокувати її відносини з ЄС

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт вважає, що Росія починає тиху торговельну війну проти України, щоб блокувати її відносини з ЄС. Про це він заявив на своїй сторінці в Twitter.

Міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт вважає, що Росія починає тиху торговельну війну проти України, щоб блокувати її відносини з ЄС. Про це він заявив на своїй сторінці в Twitter.

"Росія починає тиху торговельну війну проти України, щоб блокувати її відносини з ЄС? Це може бути дуже серйозно", - написав Більдт на своїй сторінці.

Ажіотаж навколо російської митниці виник 14 серпня, коли Федерація роботодавців України, очолювана українським бізнесменом Дмитром Фірташем, заявила, що Митна служба Росії з 14 серпня включила в перелік "ризикових" всіх без винятку українських імпортерів, що фактично блокує весь український імпорт.

У російському уряді і митній службі запевняють, що ніякої політики в цьому немає. "В уряді стурбовані ситуацією (на російсько-українському кордоні), оскільки це позначається на торгово-економічних зв'язках. Але це рішення митних органів, а на рівні уряду ніяких рішень по регулюванню імпорту з України не приймалося", - сказали в прес-службі уряду РФ.

Раніше голова комітету Держдуми у справах СНД Леонід Слуцький заявив, що в проблемах на російсько-українській митниці немає політичної складової. За його словами, проблеми виникли через бюрократичну тяганину. Слуцький додав, що сподівається, що ще до кінця серпня митні служби обох країн вирішать всі труднощі. Слуцький підкреслив, що проблеми дійсно є, але вони можуть бути вирішені в найкоротші терміни.

У свою чергу, Федерація роботодавців України показала документ про заборону імпорту українських товарів.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров упевнений, що проблеми у торговельних відносинах з Росією пов'язані з утворенням та структуруванням Митного союзу, а також різницею в підходах. Проте пізніше вчора Україна заборонила імпорт кормів і зерна з Сибірський, Північно-Кавказького та Південного Федеральних округів Росії через поширення захворювання тварин ящуром на цих територіях. Експерти побачили в цьому відповідь на дії Росії.