ua en ru

Глава МЗС Ірану: Тегеран в будь-який час готовий до відновлення переговорів з ядерної проблеми

Іран завжди готовий до відновлення переговорів з "шісткою" міжнародних посередників з іранської ядерної проблеми (США, Великобританія, Франція, РФ, КНР і Німеччина). Про це заявив міністр закордонних справ Ірану Акбар Салехі сьогодні в ході другої Міжнародної конференції з роззброєння ядерної зброї в Тегерані, повідомляє "Сіньхуа".
У той день Салехі в інтерв'ю сказав, що Іран в будь-який час готовий відновити переговори з ядерної проблеми, як тільки до них будуть готові західні країни.
Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад 7 червня заявив, що його країна завжди готова піти на переговори з Заходом на основі співробітництва і взаєморозуміння, а не конфронтації. Він зазначив, що у "ядерного поїзда" Ірану немає ні "гальм" ні "заднього ходу", і Іран вирішив надалі просувати свою ядерну програму.
Останній раунд переговорів Ірану з "шісткою" завершився 22 січня в Стамбулі. Через суттєві розбіжності з питання збагачення урану сторонам не вдалося досягти суттєвих результатів. Після закінчення переговорів верховний представник ЄС із зовнішньої політики і безпеки Кетрін Ештон звинуватила Іран за безрезультатність переговорів, зазначивши, що "шістка" визнає право Ірану на використання ядерної енергії в мирних цілях, і для Ірану двері переговорів і діалогу завжди будуть відкриті.
Друга Міжнародна конференція з ядерного роззброєння з головуванням Ірану сьогодні відкрилася в Тегерані. У ній взяли участь представники з понад 40 країн і міжнародних організацій і дипломати, акредитовані в Ірані.