ua en ru

Глава МЗС Франції: Військові методи проти Ірану викличуть непоправні наслідки в регіоні

Спроба вирішити іранську ядерну проблему військовим методом викличе дестабілізацію ситуації на Близькому Сході і призведе до непоправних наслідків, вважає міністр закордонних справ Франції Ален Жюппе. Міністр заявив сьогодні в ефірі радіостанції Europe 1, що Париж як і раніше виступає за посилення санкцій проти Ірану при збереженні діалогу з Ісламською республікою.
"У нас ще є можливості для тиску на Іран за рахунок посилення санкцій, і ми збираємося продовжувати йти по цьому шляху. Військове втручання може призвести до повної дестабілізації регіону", - заявив Жюппе.
Міністр також підтвердив позицію, висловлену раніше Президентом країни Ніколя Саркозі, що Франція не залишиться осторонь, якщо Іран буде загрожувати безпеці Ізраїлю.
4 листопада 2011 р. Саркозі запевнив на саміті G20, що Париж не буде сидіти склавши руки, якщо існування Ізраїлю опиниться під загрозою. "Поведінка Ірану і одержиме бажання розвинути ядерний військовий потенціал порушує всі міжнародні норми, і Франція твердо засуджує неповагу цих норм з боку Ірану", - сказав Президент Франції.
В останні місяці ізраїльські ЗМІ активно пророкують силову акцію проти Ірану, до якої нібито все більше схиляється прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху. Днями ізраїльський Президент Шимон Перес заявив, що Іран стане володарем ядерної зброї, можливо, вже в 2012 р., тому уряд Ізраїлю наближається до вибору силового методу усунення цієї загрози.
Наступного тижня Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) планує опублікувати нові дані щодо іранської ядерної програми, які, можливо, вкажуть на її приховані військові вимірювання. Звіт буде представлений на розгляд країнам - учасницям МАГАТЕ 9 листопада 2011 р.