ua en ru

Глава Люстраційного комітету Порошенко передав законопроект "Про очищення влади"

Глава Люстраційного комітету Єгор Соболєв сьогодні, 13 червня 2014 р., передав в Адміністрацію Президента України законопроект "Про очищення влади", який передбачає перевірку працівників усіх органів влади на детекторі брехні

Глава Люстраційного комітету Єгор Соболєв сьогодні, 13 червня 2014 р., передав в Адміністрацію Президента України законопроект "Про очищення влади", який передбачає перевірку працівників усіх органів влади на детекторі брехні. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Люстрационного комітету та ініціативи "Воля".

Згідно з повідомленням, даний законопроект передбачає перевірку усіх суддів, правоохоронців, співробітників СБУ та працівників усіх державних органів, починаючи з Президента України, за допомогою детектора брехні.

"У ході цієї перевірки ми маємо з'ясувати чи не були ці люди на керівних посадах в Комуністичній партії Радянського союзу чи Комсомолу чи не були ці люди у КДБ, і чи не були ці люди на керівних посадах під час Майдану, коли їх Президент стріляв у людей, а вони навіть не написали заяви про звільнення, і чи не були ці люди помічені у підтримці терористів на сході та у будь-яких зазіханнях на територіальну цілісність України. І нарешті - чи можуть ці люди пояснити походження свого майна та членів своїх родин. Якщо людина не відповідає хоч одному з цих критеріїв, тоді ми вважаємо, що йому не місце у державній владі", - наголосив Соболєв.

Він зазначив, що перевірка на детекторі брехні - дорога річ, "але вона значно дешевша, ніж утримувати на посадах людей, які працюють проти України".

Громадські активісти запропонували Президенту України Петру Порошенку внести даний законопроект до Верховної Ради та особисто вимагати його ухвалення.

"Ми розробили документ і віддаємо йому (Президенту України) ініціативу. Від нього залежить дуже багато, він має сказати депутатам: це мій закон, народ його чекає, я вимагаю ухвалити його, адже очищення держави є моїм першим пріоритетом, інакше я розпущу Раду", - зазначив Соболєв.

Люстраційний комітет відводить Президенту термін у 3 тижні задля того, щоб він ознайомився із законопроектом та провів переговори з депутатськими фракціями.

Крім того, згідно з повідомленням, Люстраційний комітет пропонує прийняти нові закони про суди, про прокуратуру, про спецслужбу, про поліцію та про Кабінет міністрів, "щоб привести до європейських стандартів функції цих органів влади, скоротити їх чисельність, а заощаджені гроші віддати на підвищення зарплат нових чиновників".