ua en ru

Глава Луганської ОДА Сергій Гайдай: Через обстріли в області немає безпечного населеного пункту

Глава Луганської ОДА Сергій Гайдай: Через обстріли в області немає безпечного населеного пункту Сергій Гайдай (Фото: Tribun)

Про ситуацію в Луганській області, мобілізацію в ОРЛО, обстріли окупантами мирного населення, нестачу ліків і продуктів харчування – в бліц-інтерв'ю РБК-Україна розповів голова ОДА (ОВА) Сергій Гайдай.

Одна з цілей Росії у війні проти України – захопити території Донецької та Луганської областей, які з 2014 року залишилися під контролем Києва. Від початку повномасштабного вторгнення окупанти несуть у цю частину регіонів "русский мир", повально знищуючи всю інфраструктуру та мирне населення. Про те, яка ситуація зараз у Луганській області, РБК-Україна розповів голова ОВА (ОДА) Сергій Гайдай.

– У міноборони РФ заявляють, що нібито Луганська область вже повністю під їхнім контролем. Наскільки це взагалі відповідає дійсності?

– Я в Луганській області – це і є відповідь на те, що вони брешуть. Вони частково зайшли в Рубіжне і частково в Попасну. Сподіваюсь, що найближчим часом їх звідти виб'ють. Тож, Кремінна – наша. Частина Рубіжного – наша. Сєвєродонецьк – наш. Лисичанськ – наш. Частина Попасної – наша. Гірське, Золоте – наші.

– Чи місцевій владі надходять якісь пропозиції від окупантів здавати міста? Вам відомі такі випадки?

– Усім надходили такі пропозиції і мені безпосередньо також.

– Чи були випадки, коли йшли на співпрацю?

– Так. На окупованих територіях у нас, на жаль, є як мінімум три таких випадки. Це в Станиці, в Міловому та в Марківці. Усі решта відмовилися співпрацювати з окупантами.

– Яка зараз загальна ситуація в області – безпекова і гуманітарна?

– Безпекова ситуація дуже складна, тому що обстріли постійно йдуть по всій області. Немає безпечного населеного пункту. Щодо гуманітарного питання – вся критична інфраструктура вщент розбита. Ремонтники намагаються з останніх можливостей якось щось там скручувати, перекидувати, підключати. Але з кожним днем це вдається важче і гірше, тому що розбиваються підстанції, розбиваються генератори, розбиваються насосні станції. Тобто вже майже ні з чого ліпити.

Що стосується гуманітарних вантажів – величезна проблема їхньої доставки, тому що всюди є обстріли. Є гуманітарний вантаж, але доставити і розвантажити його – це величезна проблема. Гуманітарні коридори, вивезти людей (кремлівські війська, – ред.) не дають.

Один раз дали на два дні. І то другий день ми вивозили людей під обстрілами. Ми намагаємося зробити ще гуманітарний коридор на завтра для того, щоби розвезти їжу, речі, ліки централізовано фурами. Якщо нам це вдасться, то спробуємо завтра це зробити.

– Ще є якісь запаси продуктів в області?

– Власних запасів немає. Більш того, окупанти якраз постійно обстрілюють продовольчі склади, от вчора розстрілювали. Вони розстрілюють і школи, і лікарні. За останню добу, від учора по сьогодні розстріляні три лікарні. Люди сидять по підвалах по два тижні. І там, де йдуть обстріли, не може ніхто пробитися для того, щоби привезти людям чи засоби гігієни, чи якісь консерви, чи ще щось. Дуже важка ситуація в області.

– Чи є у вас приблизні підрахунки, скільки населення вдалося евакуювати?

– Мені зараз важко сказати, але понад 10 тисяч людей ми точно вивезли. За два дні гуманітарного коридору ми вивезли орієнтовно 3 тисячі людей. Кожного дня вивозимо від 400 до 500 людей.

– Чи відомо вам, що це за війська б‘ють по області – це росіяни, чи, можливо, це люди, мобілізовані з так званих ОРЛО?

– Це здебільшого росіяни і ті сепаратисти, які і вісім років до цього обстрілювали наші позиції. Тут просто логічно: свіжомобілізовані люди не вміють стріляти з артилерії чи з реактивних установок. А нещодавно мобілізованих людей – працівників якихось фірм, вчителів тощо – яких просто хапають на вулиці і пхають на передову, то вони гинуть просто сотнями, бо вони не вміють воювати, вони не підготовлені, вони не одягнені в захисні бронежилети чи каски. Це просто жах.

– На окупованих територіях Луганської області раніше масово забирали чоловіків? Принаймні була така інформація.

– Це розпочали робити саме напередодні війни. Зараз буде проходити друга хвиля мобілізації. І вже будуть підпадати під неї студенти.

– Чи є у вас приблизні підрахунки жертв серед цивільного населення?

– Ні, це неможливо зараз підрахувати. У нас в деяких населених пунктах десятки загиблих людей просто лежать на вулицях. Але обстріли продовжуються і не можна їх навіть забрати.

– Хотілося б також дізнатися про настрої в області. Бо агресор у своїй пропаганді постійно подає все так, нібито в Донецькій і Луганській області "русский мир" і що окупантам дуже раді.

– На підконтрольній території Україні люди знають, звідки їх розстрілюють. Щодо тих територій, які були нещодавно захоплені – про настрій мешканців там говорить той факт, що в Сватовому, Старобільську, Білокуракине та інших населених пунктах люди виходили на мирні протести і мітинги проти окупантів.

– Окупанти по них стріляли?

– Коли почали стріляти і ночами вивозити їх у невідомому напрямку, то ці мітинги зупинилися.

– На вашу думку, яким може бути розв'язання та закінчення цієї війни?

– Тільки нашою перемогою.

– Військовою?

– Так. Інших варіантів немає. Проти нас воює хвора людина, яка налаштувала всю країну проти нас. Вони готові виправдати будь-які свої звірства. Тому тільки перемогою.

– Ви вірите, що переговорний процес може завершити війну?

– Моя суб'єктивна думка – ні. Бо хвора людина не зміниться. Але всі переговорні процеси Офіс президента повинен вести, тому що навіть якщо ми знаємо, що це один шанс із мільйона, його все одно треба паралельно використовувати. Тому я впевнений, що переговорні процеси мають бути обов'язково.

– Як люди з інших регіонів України та з-за кордону зараз можуть допомогти Луганській області?

– Гуманітарними вантажами – їжею, крупами, ліками, речами. В основному нам потрібна їжа довготривалого зберігання і ліки.