ua en ru

Глава КС Молдови подав у відставку

Глава КС Молдови подав у відставку Фото: Міхай Поалелунжь (twitter.com sputnikmoldru)

Суддів КС закликали піти у відставку Додон та Санду

У Молдові у відставку подав глава Конституційного суду країни Міхай Поалелунжь. Про це повідомляється на офіційному сайті суду.

Слід зазначити, що президент Молдови Ігор Додон та глава уряду Майя Санду закликали суддів Конституційного суду країни подати у відставку.

"Сьогодні 20 червня 2019 року, пан Міхай Поалелунжь подав у відставку з посади судді і голови Конституційного суду", - сказано в повідомленні.

Підкреслимо, КС Молдови 7, 8 і 9 червня виніс кілька рішень: про закінчення строків формування парламентської коаліції і затвердження уряду, про тимчасове відсторонення від посади президента, про розпуск парламенту і призначення дострокових парламентських виборів.

Так, КС визнав обрання спікером парламенту Зінаїди Гречаний та прем'єром Майї Санду неконституційним. Після цього у країні виникла політична криза.

Нагадаємо, 15 червня Конституційний суд Молдови скасував свої рішення від 7-9 червня, які стали причиною політичної кризи в країні.

Як писало РБК-Україна, олігарх Володимир Плахотнюк і представники його Демократичної партії покинули Молдову після відставки уряду Павла Філіпа. Так, Кабмін Філіпа було сформовано Демократичною партією Молдови, проте з лютого після виборів у країні тривала політична криза, так як не вдавалося створити коаліцію і сформувати новий уряд. Крайній строк минув на початку червня, після чого Партія соціалістів президента Ігоря Додона і проєвропейський блок ACUM сформували уряд, який очолила Майя Санду.

Однак Конституційний суд Молдови визнав його незаконним, і уряд Філіпа відмовлявся йти у відставку.