ua en ru

Голова ФРС пообіцяв забезпечити фінансовий сектор США ліквідністю у разі її дефіциту на тлі проблем в Європі

Федеральна резервна система (ФРС) США готова почати нову обширну програму кредитування фінансового сектору, якщо американські банки зіткнуться з дефіцитом ліквідності на тлі боргової кризи в єврозоні. Про це повідомив голова ФРС Бен Бернанке, виступаючи перед спільним комітетом обох палат конгресу США з економіки. "Ми готові надати банкам стільки ліквідності під заставу цінних паперів, скільки необхідно, відповідно до статусу ФРС як кредитора останньої інстанції", - заявив Бернанке.
Як повідомлялося раніше, в ході того ж виступу Бернанке завірив, що ФРС готова прийняти додаткові заходи для підтримки економічного зростання, яке, за його словами, "близьке до зупинки". Слова голови ФРС надали певну підтримку котируванням акцій в США, які почали торги різким зниженням. Станом на 18:50 за київським часом індекс Dow знижується на 1,1%, індекс S&Р - на 0,3%, проте Nasdaq вже підвищився на 0,8%.
У вересні 2011 р. ФРС запустила нову програму економічного стимулювання, яка передбачає заміщення короткострокових облігацій на її балансі більш довгостроковими цінними паперами в обсязі 400 млрд дол. За рахунок "подовження" портфелю ФРС сподівається ще більш понизити довгострокові ставки в економіці і підвищити тим самим кредитну активність споживачів і бізнесу.
Бернанке, проте, вказав, що нова програма, відома в пресі як операція "Твіст", "є значущим, але не величезним кроком в підтримці економіки". За оцінками голови ФРС, операція "Твіст" дозволить скоротити довгострокові ставки на 0,20 процентного пункту і за своєю дією еквівалентна пониженню базової ставки (ставки по федеральних фондах) на половину процентного пункту.