ua en ru

Глава фінкомітету Ради не задекларував квартиру в Парижі, - Радіо Свобода

Глава фінкомітету Ради не задекларував квартиру в Парижі, - Радіо Свобода Фото: Сергій Рибалка

Будинок Рибалок розташований на набережній Сени, з видом на Ейфелеву вежу

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка (фракція "Радикальної партії України Олега Ляшка") у 2014 р. не задекларував будинок у Франції вартістю майже 1,4 млн євро. Про це йдеться у розслідуванні програми "Радіо Свобода" і телеканалу "Перший суспільний" "Схеми".

Згідно з документами "Схем", у 2014 р. Сергій Рибалка і його батько, Віктор Рибалка, заснували французьку фірму Vesta Estate, через яку було куплено апартаменти в центрі Парижа за 1,363 млн євро (за нинішнім курсом, майже 34 млн грн).

Глава фінкомітету Ради не задекларував квартиру в Парижі, - Радіо Свобода

"Інформація про те, що Сергій Рибалка і його батько - власники французької фірми Vesta Estate, прямо зазначена у виписці з офіційного реєстру комерційних компаній Франції. Однак цієї інформації немає в декларації Сергія Рибалки за 2014 рік, оприлюдненій на сайті Верховної Ради. Хоча закон "Про засади запобігання та протидії корупції" прямо говорить, що декларуванню підлягає розмір внесків до статутного капіталу товариства, підприємства, організації. Але депутат не вказав, що є власником фірми, яка володіє елітною нерухомістю в Парижі", - йдеться в сюжеті.

Як зазначає "Радіо Свобода", будинок Рибалки розташований на набережній р. Сена, з видом на Ейфелеву вежу.

Глава фінкомітету Ради не задекларував квартиру в Парижі, - Радіо Свобода

За інформацією із французького реєстру, Сергій Рибалка і його батько залишалися кінцевими бенефіціарами елітної нерухомості в Парижі до середини червня 2015 р. У липні структура власності змінилася: замість Сергія Рибалки і його батька, Віктора Рибалки, новими засновниками французької Vesta Estate, на яку записані апартаменти в Парижі, стали дві офшорні компанії - Adosida Incorporation Limited і Isaola Incorporation Limited. А директором Vesta Estate стала рідна сестра матері Сергія Рибалки - Ольга Кривохатько.

При цьому, як повідомляється, Сергій Рибалка на запитання про елітну нерухомість у Парижі, а також про те, яке відношення він має до французької фірми Vesta Estate, ухилився від прямої відповіді. "Цього року я купив машину, а в минулому році, якщо чесно, я вже й не пам'ятаю. Не буду вас обманювати. По-моєму, нічого не купував", - цитують нардепа "Схеми".

Нагадаємо, Радикальна партія відкликає своїх депутатів з посад голів комітетів Ради.