ua en ru

Глава фінкомітету Ради: результативність парламенту становить не більше 11%

Глава фінкомітету Ради: результативність парламенту становить не більше 11% Фото: Сергій Рибалка

Тільки 11% законопроектів, зареєстрованих з початку роботи Верховної Ради України цього скликання до кінця березня, були прийняті парламентом. Про це завив голова комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка у своїй статті на українських ЗМІ.

"З початку роботи цього скликання до кінця березня 2016 року було зареєстровано 3562 законопроекта. З них авторства народних депутатів - 3053, КМУ - 430, Президента України - 79. Стали чинними законами лише 404. Тому результативність нашого парламенту - не більше 11%. З них депутатських - 196 (6,12%), урядових - 146 (34%), президентських - 62 (78,5%). Частина проблеми - як і в кількості законодавчих ініціатив. Дуже часто їх мета - лобіювання бізнес-інтересів або демонстрація активності перед виборцями", - написав Сергій Рибалка.


За його словами, "турбує ганебна урядова практика, яка стала традицією, подавати неякісні законопроекти в останню хвилину".

"Найбільш яскраві приклади - подання проекту про держбюджет під самий новий рік два роки поспіль. Депутати були змушені голосувати за документ, який навіть не встигли толком вивчити. Те ж відбувалося і в нашому комітеті. Часто важливі законопроекти уряд подавав вже тоді, коли в рамках домовленостей з МВФ ми вже повинні були їх прийняти. В результаті ніякі регламентні процедури не витримувалися - іноді не було достатньо часу не лише на обробку всіх поправок, але навіть на проведення техніко-юридичної вичитки. Неодноразово комітет був змушений працювати по вихідних і вночі, опрацьовуючи сотні поправок", - сказав голова фінансового комітету Верховної Ради.

Сергій Рибалка пропонує погодитися з ідеєю європейських експертів, презентованої під час проведення "Українського тижня" в Європарламенті, - ввести в Україні практику "зелених" і "білих" книг.

"У "зеленій книзі" уряд прописує базові концепції проблемних питань, потім, після спільної роботи з депутатами, з'являється так звана "біла книга", яка містить деталізацію майбутніх законопроектів. І тільки після цього уряд розробляє їх і подає в парламент. Це дозволить припинити ганебну практику скидання урядових законопроектів у Раду в останній момент з подальшим тиском на депутатів щодо негайного їх прийняття "для порятунку країни", - написав Сергій Рибалка.

"Щоб система запрацювала", він також запропонував ввести право вето парламентських комітетів щодо урядових законопроектів у разі, коли вони відверто неякісні.

"Щоб комітети не зловживали таким правом, рішення може бути прийнято більшістю голосів від загального складу комітету. Крім того, пропоную доповнити регламент Ради нормою, згідно з якою уряд чи міністерство можуть звернутися в комітет для призначення позачергового засідання для оперативного розгляду надважливих законопроектів", - запропонував Сергій Рибалка.

Він заявив, що через велику кількість законопроектів, відсутність чітких процедур та деяких маніпуляцій при формуванні порядку денного, одні законопроекти потрапляють на голосування в зал миттєво, інші - чекають роками.

"Законопроекти, підготовлені нашим комітетом, місяцями не можуть потрапити до порядку денного. Наприклад, системний законопроект про страхування очікував розгляду більше 10-ти місяців - наш комітет розглянув його ще в травні 2015 року. А ринок його чекає вже не один рік", - зазначив політик.

Щоб покласти край такій практиці Сергій Рибалка запропонував запровадити чіткий квотний принцип формування порядку денного - в залежності від розміру фракцій і груп.

Правильною депутат вважає ідею експертів про введення об'єднаних пленарно-комітетських тижнів.

"Таким чином, ми будемо мати в місяць три таких тижні і один - для роботи з виборцями. Доцільно зробити понеділок і вівторок днями проведення комітетів і робочих груп, середу - днем голосування за урядові та президентські законопроекти, четвер і п'ятницю - днями голосування за депутатські законопроекти", - запропонував Сергій Рибалка.