ua en ru

Глава ФДМ уникає відповіді щодо оцінки порту "Південний", - експерт

Заява голови ФДМУ про те, що Фонд не знає, на якому етапі знаходиться оцінка активів єдиного глибоководного порту України "МТП "Південний" - це демонстрація небажання держслужбовців ділитися інформацією з громадськістю. Так вважає експерт з питань управління об'єктами держвласності Інституту суспільно-економічних досліджень (ІСЕД) Ірина Ратинська.

"Я не думаю, що у глави Фонду держмайна немає документів щодо стадії оцінки цього об'єкта. Він все знає, але "відмазується". Всі ці документи він підписує або підписують його заступники. Не знати він не може", - вважає експерт.

В ході нещодавнього брифінгу "Нова команда ФДМУ: результати за 100 днів роботи", голова Фонду Ігор Білоус в черговий раз пішов від прямої відповіді на запитання журналістів про підготовку до передачі в концесію найбільшого в Україні порту "Південний", зокрема, щодо проведення оцінки активів підприємства.

"Основну роботу там робить компанія "Делойт", ми будемо проводити рецензію. Мені здається, що ми почали це робити, але ось так проінформувати, на якому етапі вона зараз, не готовий", - заявив голова ФДМУ.

Експерт Ірина Ратинська впевнена, що саме законодавство дозволяє чиновникам приховувати подібним чином суспільно важливу інформацію. Не дивлячись на наявність Закону "Про доступ до публічної інформації", отримати дані, важливі і цікаві для громадськості, сьогодні не є можливим.

"Наше законодавство дозволяє держорганам так себе вести. Дуже багато дірок, вони можуть не робити або робити по-своєму і за це ніхто не буде нести відповідальність. Якщо навіть буде офіційний запит, я впевнена, що буде відписка. Щось на подобі - в рамках чинного законодавства ми відправили запити туди-то і туди-то, чекаємо відповіді протягом місяця..." Тобто вони напишуть відповідь, який буде ні про що. І якщо, ви підете в суд, то суд не прийме звинувачення, оскільки, все в рамках законодавства. Тому дуже важливо в таких випадках думка громадськості, тиск громадськості на ці органи", - підкреслила Ратинська.

Раніше представники громадських організація намагалися роздобути інформацію про хід підготовки до передачі в концесію порту "Південний". Однак, суд підтримав чиновників і зберіг все в таємниці.

Ірина Ратинська назвала безвідповідальними спроби ФДМУ і Мінінфраструктури віддати в приватні руки найкращий порт України.

"Концесію іноді називають прихованою приватизацією. Потрібно відправляти суспільні запити, публічні запити, стукати у всі двері, тим більше, якщо є цифри, які підтверджують, що концесія буде приносити державі менше. Це робиться тільки тому, що у когось є свої власні інтереси, по іншому бути не може. Тому й приховують, не кажуть, на якій стадії оцінка і т. д. А потім укладуть договір концесії і все. Формально порт буде в держвласності, а насправді - буде приватизований на 50 років. Крім того, є багато схем, як знизити концесійні платежі. Тобто, стратегічний об'єкт буде втрачено. Якщо підприємство дає прибуток - віддавати його в концесію не розумно", - підсумувала експерт.