ua en ru

Глава Європейської банківської федерації: Ми не очікуємо другої хвилі кризи в Європі

Європейська банківська федерація не очікує другої хвилі кризи в Європі, заявив глава федерації, генеральний керівник міжнародної групи UniCredit GroupАлессандро Профумо в ексклюзивному інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

"Реальна економіка, у тому числі і завдяки зростаючому експорту, відчуває себе досить добре. Очевидно, є дуже міцні країни, як Німеччина, але і в Італії теж, до речі, експортна активність значно покращилась. Мені здається, що поки ми не бачимо вражаючих темпів зростання, але і не повертаємося в рецесію" - сказав він.
А.Профумо зазначив, що, згідно з очікуваннями експертів, реальна економіка відчуватиме себе досить добре в порівнянні з ситуацією двох останніх років.
"Для нас очевидно, як я вже говорив, що нинішнє відновлення грунтується на зростанні попиту на європейський експорт (і це дуже важливо) головним чином в Азії і частково - в США. Світовий ріст повертається до відмітки 4%, що зовсім непогано", - сказав він.
За словами А.Профумо, ключовим викликом для Європи є стимуляція довгострокової економічної експансії. Один з негативних чинників, відзначив він, полягає в слабкості європейських демографічних трендів.
"Вражає демографічна ситуація в Сполучених Штатах, де продовжується швидкий приріст населення завдяки імміграції і високому рівню народжуваності. Таким чином, приріст населення в США зіставимо з показниками країн, що розвиваються, і згідно з прогнозам до 2050 р. така тенденція буде і надалі. Це дійсно вражає", - сказав він.
У Азії теж спостерігається високий демографічний приріст, і хоча це не характерно для Китаю, його населення величезне, відзначив Профумо. Росія ж заявила, що демографічна ситуація буде для неї довгостроковою проблемою, і, за словами голови Європейської банківської федерації, це ж стосується і ЄС.
"Таким чином, нам необхідно зрозуміти, що робити не тільки в цій сфері, але і в багато інших у довгостроковій перспективі. Ми вже не можемо фінансувати зростання за рахунок збільшення боргу, оскільки, як зрозуміло, країнам по всій Європі необхідно кардинально поліпшити боргову ситуаціюта погасити раніші суверенні позики. Тому, я думаю, ключове питання - як стимулювати ріст за допомогою структурних реформ, продовжуючи розвиток єдиного європейського ринка", - сказав А.Профумо.
За його словами, це головні виклики для кожної окремо узятої країни і величезне поле діяльності на загальноєвропейському рівні.
Профумо також зазначив, що ЄС необхідно поглибити інтеграцію серед європейських країн.
"Наприклад, у травні було опубліковано вражаюче дослідження, проведене колишнім членом Єврокомісії Маріо Монті і що показало, що завдяки подальшій інтеграції єдиного ринку в Європі ми можемо збільшити щорічні темпи економічного зростання на 1% протягом найближчих декількох років. Це дуже суттєво", - сказав глава Європейської банківської федерації.