ua en ru

Голова Банку Японії закликав до гнучкості монетарної політики

Необхідно гнучко підходити до питання монетарної політики для того, щоб досягти цільових показників інфляції. Таку точку зору висловив сьогодні, 29 грудня, глава Банку Японії Масаакі Сіракава.

За його словами, Центробанк буде уникати "механічного підходу" в питанні досягнення запланованого рівня інфляції, беручи до уваги всі пов'язані з цим ризики. Як зазначив Сіракава в інтерв'ю німецьким ЗМІ, одночасно уряду країни необхідно вдатися до заходів стимулювання економічного зростання, передає Reuters.

"Механічний підхід до питання досягнення цільових показників інфляції може зашкодити економічному зростанню. Приміром, у разі підвищення нафтових цін і прискорення інфляції ми будемо змушені посилити монетарну політику. З іншого боку, якщо інфляція буде залишатися на низькому рівні і вартість активів буде рости (що призвело до появи "бульбашок" в Європі і США), то надмірно тверда монетарна політика буде сприяти утворенню "бульбашки" в Японії", - сказав Сіракава.

25 грудня лідер Ліберально-демократичної партії Японії, що перемогла на парламентських виборах, і прем'єр-міністр країни Сіндзо Абе та його партнер по коаліції - голова партії Комейто Нацуо Ямагуті - погодили цільовий показник інфляції на рівні 2%. Крім того, вони прийняли рішення про великий за обсягом пакет стимулюючих заходів, покликаних підтримати зростання японської економіки і перемогти дефляцію.

Ліберал-демократи виступають за радикальне пом'якшення монетарної політики, що дозволить знизити курс ієни і зробити японський експорт більш привабливим.

Читайте також: Уряд Японії посилить взаємодію з Центробанком