ua en ru

ДКЧЧ просить Азарова ініціювати повернення переходу на зимовий час

Державна комісія єдиного часу і еталонних частот України (ДКЧЧ) звернулася з відкритим листом до прем'єр-міністра України Миколи Азарова, в якому обґрунтувала недоцільність прийняття Верховною Радою України постанови про відміну переходу на зимовий час. Лист, копія якого потрапила до редакції "РБК-Україна", підписаний головою ДКЧЧ, академіком НАН України Ярославом Яцківом.

В ньому говориться, що постанова не відповідає міжнародним правилам обчислення часу і фактично запроваджує в Україні час третього часового поясу, хоча, як вказують науковці, в усіх країнах Європи, території яких, як і територія України, охоплюються частково двома часовими поясами, діє час того часового поясу, який охоплює більшу частину території країни (у випадку України - це час другого часового поясу).

В листі також вказується, що відміна переходу на зимовий час восени і літній час навесні може призвести до "певних ускладнень в інтеграції нашої держави до умов, які діють в Європі".

Науковці вказують, що подібні спроби змінити систему обчислення часу в Україні були й раніше, проте влада завжди прислуховувалася до порад ДКЧЧ, але не цього разу.

Комісія рекомендує уряду зберегти в Україні час другого часового поясу та запровадити регіональні графіки початку робочого дня. Також пропонується звернутися до Ради Європи з пропозицією, починаючи з 2012 р., відмовитися від запровадження літнього часу в Європі. Також, на думку вчених, варто протягом 2011-2012 рр. здійснити заходи щодо врегулювання початку робочого дня в Україні.

Нагадаємо, 20 вересня 2011 р. Верховна Рада України прийняла постанову №3755-VI "Про зміну порядку обчислення часу в Україні", згідно з якою, починаючи з цього року, відміняється перехід на зимовий час.