ua en ru

ДКЦПФР: В Україні 29,4% АТ здійснили дематеріалізацію

В Україні за станом на 28 жовтня 2011 р. 5054 акціонерні товариства (АТ) здійснили дематеріалізацію, що становить 29,4% від загальної кількості АТ з діючими емісіями акцій. Про це повідомляє прес-служба Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України (ДКЦПФР).

Повідомляється також, що кількість АТ, емісія яких залишилися в документарній формі, становить 6024 шт., тобто. 35,06% від загальної кількості АТ з діючими випусками. Решта 35,54% - це ті акції, які спочатку були випущені в бездокументарній формі.

У комісії вважають, що це досить непоганий результат, якщо враховувати той факт, що рік тому акціонерних товариств, які перевели свої акції в бездокументарну форму, було лише близько 2 тис.

Аналітики в свою чергу сумніваються, що тим АТ, які ще не перевели свої акції в бездокументарну форму, буде дуже складно встигнути зробити це до кінця 2011 р., як того вимагає ДКЦПФР.

Нагадаємо, в п'ятницю, 28 жовтня, глава ДКЦПФР Дмитро Тевелєв повідомив, що АТ, які до кінця 2011 р. не переведуть свої акції у бездокументарну форму відповідно до вимог законодавства, будуть оштрафовані, а подальше затягування може призвести до зупинення обігу, і навіть до втрати випусків акцій. "Після закінчення цього терміну будуть повторно перевірені суспільства, і тих, які не усунуть порушення, будуть застосовані фінансові санкції у розмірі до 80 тис. грн і запропоновані ще три місяці для внесення змін у свою діяльність і для переходу на бездокументарну форму", - сказав він.

Після закінчення цього терміну, поінформував голова ДКЦПФР, розмір санкцій до порушників зросте до 170 тис. грн, відносно керівників цих підприємств будуть застосовані адміністративні штрафи, а також винесено рішення комісії про зупинення обігу цінних паперів, після чого компанії "отримають ще певний строк". "У випадку, якщо і це не подіє - будуть анульовані випуски цінних паперів цих компаній, будемо звертатися в суди", - підкреслив Тевелєв.