ua en ru

ГФС недобрала до бюджету майже 12 млрд грн, - Клименко

За 9 місяців 2014 р. по податкових і митних надходжень, які повинна була перерахувати в бюджет Державна фіскальна служба України (ГФС), недобір склав 11,5 млрд грн. Про це на своїй сторінці в мережі Facebook пише екс-міністр доходів та зборів України Олександр Клименко.

"Навіть з урахуванням секвестру бюджету і постійних, у сторону зменшення, коригувань Мінфіну ГФС виконала бюджет всього на 95%. До показників минулого року служба недотягнула 4,5 млрд грн. (98%)", - зазначив він.

За оперативними даними, які є в розпорядженні екс-міністра, невиконання забезпечили як податківці, так і митники. "За податковими платежами індикативи в загальний фонд держбюджету за 9 місяців не досягнуті на 7,3 млрд грн. (95%). При плані 150,4 млрд грн до бюджету надійшло 143,1 млрд грн. Порівняно з минулим роком податків зібрано менше на 6,8 млрд грн. (95,5%). Сума надходжень по податках у вересні склала 15,3 млрд грн. Це не тільки нижче збору серпня, липня, середньомісячних показників цього року, але і на 2,3 млрд грн менше показників минулорічного вересня. Майже також "сумлінно" відпрацювала і митниця. Недобір склав 4,2 млрд грн", - додав політик.

При цьому, як звертає увагу Клименко, типовий аргумент фіскалів - "бо війна", не відповідає істині. По Донецькій і Луганській областях втрати податків у вересні порівняно з минулим роком - 159 млн грн, митних платежів - 778 млн грн. Всього: 937 млн грн.

Ці цифри, на думку екс-міністра, непорівнянні з недонадходженнями податків від великих платників, яких займається центральний офіс - 1,7 млрд грн. Також "не спрацювали" у вересні фіскали, наприклад, в Сумській, Івано-Франківській та Чернігівській областях. "Загалом 16 областей України не виконали план вересня по податках. Як результат, жодна з бюджетоутворюючих податків не зібраний в бюджет в повному обсязі!", - зазначає Клименко.

За даними екс-міністра, податок на прибуток виконано всього на 95% - мінус 218 млн грн до плану Мінфіну, і мінус 2,7 млрд грн до показників минулого року. "Акцизного податку, навіть незважаючи на значне підвищення акцизів протягом року, недособрали на 111 млн грн", - підкреслив він.

Клименко нагадав, що ПДВ виконаний лише на 86% - мінус 1 млрд грн до запланованого. У вересні збір цього податку становив 6,4 млрд грн, що менше середньомісячного факту 2013 року (7,1 млрд грн) і цього року (6,7 млрд грн). "Ясна річ, що ні про яку детінізації та боротьбі з податковими ямами мова навіть не йде. З початку року податківцями випереджаючи незаконно заявлених до відшкодування сум ПДВ всього на суму 566 млн грн.! Крапля в морі, інакше і не скажеш", - зазначає Клименко.

Щодо єдиного соціального внеску з початку року фіскали недособрали більш ніж 4 млрд. грн. (97% виконання). У вересні надійшло близько 14 млрд грн ЄСВ, що на 3,1 млрд грн менше середньомісячних показників 2013 року. При цьому, як пише екс-міністр, Донецька і Луганська області показники по єдиному внеску у вересні виконали на 107% і 121% відповідно.

У своєму пості Олександр Клименко нагадує, що на 1 січня загальні переплати бізнесу становив 57,6 млрд грн. Тобто зростання бюджетної заборгованості перед платниками податків з початку року зріс на 7,5 млрд грн. При цьому, навіть при випущених 6,7 млрд грн ОВДП, заборгованість держави з відшкодування ПДВ не зменшилася і становить 30 млрд грн, що на рівні початку року.

На думку Клименка, ці цифри говорять про те, що економіка не просто стагнує, а ще більше йде в тінь. В умовах невизначеності будь-яка система включає механізми самозбереження в обхід офіційним процедурам і нормам. Тобто бізнесу простіше і дешевше піти в тінь і платити корупційну ренту, ніж працювати за офіційними правилами. Теж саме стосується і самих співробітників фіскальних органів.

"Очевидно, - резюмує екс-міністр доходів і зборів України, - всі ми втомилися від яскравих гасел і обіцянок. Потрібні дії, результати. Але їх немає. Не тільки в силу повної відсутності професіоналізму, але і бажання працювати. З-за позування і самопіару чиновників "нового покоління", Україна втрачає свою фіскальну систему".

Нагадаємо, раніше Клименко заявив, що рішення ЄС про перенесення початку імплементації угоди про ЗВТ Україна-ЄС до кінця 2015 р. - це вірне рішення не тільки з точки зору політичних поступок в контексті вирішення мирним шляхом ситуації на сході, але і з точки зору економічної ситуації в Україні в цілому.