ua en ru

ДФІ виявила в "Укрспирті" збитків на суму понад 800 млн грн

ДФІ виявила в "Укрспирті" збитків на суму понад 800 млн грн Фото: "Укрспирт"

Про результати ревізії повідомили прем'єр-міністра

Під час ревізії окремих питань фінансово-господарської діяльності ДП "Укрспирт" та підприємств і установ, що входять до сфери управління підприємства, було виявлено збитків на суму понад 800 млн грн. Про це повідомляє прес-служба Державної фінансової інспекції (ДФІ) України.

Зокрема, через те, що перевірені підприємства переказали фіктивним суб'єктам господарювання 866 млн грн, держава зазнала збитків на вказану суму.

Так, упродовж 2012-2013 рр. "Укрспирт" переказало 830 млн грн за поставку зерна та надання консультаційних послуг комерційній структурі, яка відповідно до вироку Малиновського районного суду Одеси є фіктивною і фактично ніколи не здійснювала фінансово-господарської діяльності.

ДП "Бджільнянський спиртовий завод" (Вінницька область) 2013 року переказало понад 15 млн грн за кукурудзу, яка фактично не була поставлена. При цьому відповідно до ухвали Господарського суду Вінницької області товариство, яке мало поставити цю кукурудзу, визнано банкрутом.

Також "Бджільнянський спиртовий завод" переказав у 2013-2014 роках більш як 20 млн грн за непоставлену кукурудзу та котельне паливо комерційним структурам, які перебувають на обліку у податкових органів як такі, що відсутні за місцезнаходженням.

У 2012 році Івано-Франківське об'єднання безоплатно передало комерційній структурі майнові права на знак для товарів і послуг, через що зазнало збитків на 3,8 млн грн.

Через непроведення підприємствами спиртової галузі Івано-Франківської, Сумської, Харківської та Черкаської областей претензійно-позовної роботи зі стягнення із суб'єктів господарювання дебіторської заборгованості за поставлену лікеро-горілчану продукцію на понад 8,3 млн грн ці підприємства зазнали збитків на вказану суму.

Загалом же сума порушень, виявлених під час ревізії, становила понад 2,3 млрд грн. Зокрема, через перерахування "Укрспиртом" 837 млн грн сумнівним суб'єктам господарювання, яких на сьогодні немає за фактичними та юридичними адресами, фінансові інспектори не підтвердили взаєморозрахунків між підприємством та цими суб'єктами за поставку ними зернових культур, палива тощо.

Зазначається, що про результати ревізії повідомлено прем'єр-міністра України.

Нагадаємо, у МінАП відібрали п'ятьох кандидатів на посаду глави "Укрспирту".