ua en ru

Німецька Verbundnetz Gas домовилася про зниження цін на газ з "Газпромом"

В п'ятницю член правління VNG Міхаель Людвіг заявив, що VNG домовилася з "Газпромом" про зниження базової ціни на газ, що купувався (мова йде про базове значення ціни у формулі розрахунку вартості газу, прив'язаної до нафтових котирувань). Про це пише "Комерсант". Базову ціну Людвіг не назвав, відзначивши, що вона буде нижча нинішньої, але впаде не відразу, а протягом деякого часу. Причину, за якою VNG вимушена була добиватися зниження цін від "Газпрому", Людвіг пояснив збитками VNG. Розмір збитків в 2011 році топ-менеджер розкривати не став, але раніше вони оцінювалися в 350 млн євро. Людвіг підтвердив, що величина збитку тризначна.

У "Газпром експорті" коментувати контракт з VNG відмовилися. Річ у тому, що VNG купує російський газ не безпосередньо у "Газпром експорту", а через СП "Газпрому" і Wintershall - WIEH. Об'єм цих закупівель не можна назвати великим для "Газпрому" - 6,5 млрд кубометрів в рік, тобто п'ята частина того, що "Газпром" продає в Німеччині (близько 34 млрд кубометрів). Проте для VNG цей об'єм є значним: загальні закупівлі газу компанією складають трохи більше 20 млрд кубометрів.

Незважаючи на високі ціни на трубопровідний газ, VNG виконувала перед "Газпромом" всі зобов'язання по take-or-pay (рівню мінімального відбору газу - в середньому 85% від річного об'єму), підкреслив Людвіг. Проте в майбутньому VNG хотіла б знижувати закупівлі трубопровідного газу і приділяти більше уваги спотовому газу, "ціни на який рухаються горизонтально", сказав топ-менеджер. Зараз ціна на трубопровідний газ в Європі наблизилася до 500 дол. за 1 тис. кубометрів, тоді як спотові ціни падають і знаходяться на рівні 320 дол. за 1 тис. кубометрів, нагадує Віталій Крюков з "ІФД-Капіталу". "Схоже, ціни на спотовий газ на умовах "наступний день", "наступний тиждень" в 2012 році збережуть цю тенденцію", - відзначив Людвіг.