ua en ru

Німеччина може відмовитися від поставки безпілотників для місії ОБСЄ на Донеччині через українську зиму

Німецькі безпілотні літальні апарати (БПЛА) можуть виявитися не готові для участі в моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) на сході України, оскільки безпілотники типу Luna можна використовувати при температурі повітря нижче мінус 19 градусів Цельсія.

Німецькі безпілотні літальні апарати (БПЛА) можуть виявитися не готові для участі в моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) на сході України, оскільки безпілотники типу Luna можна використовувати при температурі повітря нижче мінус 19 градусів Цельсія. Про це пише газета Bild з посиланням на джерела в бундесвері, передає DW.

Видання зазначає, що в умовах української зими на звичайній висоті польоту БПЛА від 3000 до 5000 м простежуються значно більш низькі температурні показники.

На думку консультанта Християнсько-демократичного союзу з питань оборони Хеннінга Отто, застосування безпілотника Luna взимку може бути обмежено. "Якщо він покриється кригою, то впаде", - заявив німецький експерт.

Раніше уряд Німеччини запропонував ОБСЄ використовувати безпілотники бундесверу для спостереження за ситуацією на українсько-російському кордоні і за дотриманням режиму припинення вогню між проросійськими сепаратистами і українськими силовиками.

Нагадаємо, перші два безпілотника ОБСЄ, призначені для допомоги спостерігачам спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі, прибули в Україну 6 жовтня. Прибуття ще 4 БПЛА очікувалося 14 жовтня, проте підтвердження цієї інформації досі немає. У той же час, за даними МЗС України, ще 2 БПЛА прибудуть в Україну до кінця жовтня.

Раніше міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер заявив, що постачання БПЛА для місії ОБСЄ на Донбасі залежить в тому числі і від російської сторони.