ua en ru

У Німеччині застерегли проти "розвороту" Туреччини до РФ

У Німеччині застерегли проти "розвороту" Туреччини до РФ Фото: Зігмар Габріель

При цьому Берлін не збирається вживати заходів для ескалації конфлікту

Міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель пояснив стриману реакцію Євросоюзу на політичні події в Туреччині побоюванням "розвороту" Анкари до Росії, передає Deutsche Welle.

"Є загальний інтерес не допустити подальшого розвороту Туреччини на схід", - заявив Габріель.

Він підкреслив, що навіть в епоху військової диктатури в Туреччині ніхто не намагався заперечити членство країни в НАТО.

Крім того, офіційний представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт повідомив про те, що Берлін не збирається вживати заходів для ескалації конфлікту. Він зазначив, що Німеччина не має наміру закривати в'їзд у країну ні для самого президента Реджепа Тайіпа Ердогана, ні для його міністрів, які приїжджають з агітаційними цілями. Однак всі виступи повинні проводитися "в правовому полі і відповідно до закону".

Зайберт також підкреслив, що порівняння ФРН з нацистською Німеччиною "абсурдні і недоречні", а також призводять до приниження злочину націонал-соціалізму.

Нагадаємо, раніше Ердоган назвав арештованого німецького кореспондента Деніза Юджель "агентом Німеччини", а владу ФРН звинуватив у сприянні тероризму в Туреччині. Глава Туреччини заявив, що в той час як його міністрам не дозволяють виступати в німецьких містах, представникам "заборонених курдських організацій" у Німеччині надають майданчики для публічних висловлювань.

Так, 2 і 3 березня влада трьох німецьких міст заборонила турецьким міністрам виступати з агітацією на користь президентської республіки Ердогана перед в країні референдумом, що відбудеться незабаром.